Siromašnima još teži put do elite

Agencija
Siromašnima još teži put do elite

Nion - Siromašnim klubovima biće još teže da dođu do grupne faze Lige šampiona od iduće sezone, jer je UEFA zvanično objavila novi sistem takmičenja koji favorizuje najbogatije i najbolje klubove.

Za razliku od sadašnjeg sistema gdje je kroz kvalifikacije put do elite tražilo deset ekipa, od sezone 2018/19. biće slobodno samo šest mjesta, a 26 klubova izboriće direktan plasman. Osim pobjednika ove sezone i osvajača Lige Evrope, zagarantovano mjesto imaće još po tri kluba iz Engleske, Italije, Njemačke i Španije koje imaju po četiri direktna učesnika. Francuska i Rusija su dobile po dvije vize, a Portugalija, Ukrajina, Belgija i Turska po jednu. Jasno je da su oni najbogatiji prošli najbolje. Klubovi sa ovih prostora vrlo rijetko su se probijali među 32 najbolja na Starom kontinentu, a sada će im biti još teže. Više ne postoji takozvani "put šampiona", koji je koliko-toliko olakšavao prvacima manjih zemalja da se domognu elite. Tada je, recimo, šampion Srbije u plej-ofu kao nenosilac igrao sa šampionima iz zemalja poput Danske, Grčke, Švedske, Norveške, Švajcarske... Sada će biti mnogo teže, samim tim što ima i manje mjesta.

Ipak, postoji jedna dobra odluka za one sa plićim džepom. Svaki tim koji bude eliminisan u bilo kojoj rundi kvalifikacija za elitno takmičenje dobiće novu šansu i takmičenje nastaviti u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Situacija u Ligi Evrope je nešto drugačija, jer direktno mjesto ima 17 klubova. Od toga su po dva iz Španije, Njemačke, Engleske, Italije i Francuske, odnosno po jedan iz Rusije, Portugalije, Ukrajine, Bjelorusije, Turske, Češke i Švajcarske. Preostalo 31 mjesto zauzeće deset klubova eliminisanih u plej-ofu Lige šampiona, odnosno 21 tim iz plej-ofa Lige Evrope. Liga šampiona i Liga Evrope imaće svoje pretkvalifikacije u kojima će učestvovati najslabiji klubovi. U elitnom takmičenju će biti odigran takozvani mini-nokaut turnir, dok će u Ligi Evrope biti primijenjen klasičan sistem na dvije utakmice.

Novac promijenio termine

Osim modela kvalifikacija, od iduće sezone desiće se i jedna ne tako važna promjena, ali će biti srušena dugogodišnja tradicija. Svi mečevi najkvalitetnijeg klupskog takmičenja godinama su počinjali u 20.45 časova, osim kada su u pitanju utakmice na istoku Evrope, a sada je UEFA uvela i termin od 18.55 časova. Standardni termin odlazi u istoriju, jer će druge utakmice počinjati u 21 čas. Sve se, naravno, radi zbog novca od TV prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana