Серхио Родригез за Глас Српске: Надам се Београду, јер Србија дише кошарку

Иван Драгичевић
Серхио Родригез за Глас Српске: Надам се Београду, јер Србија дише кошарку

Најбољи плејмејкер Евролиге Серхио Родригез љетос је ушао у патике Милоша Теодосића и преузео кључеве екипе ЦСКА. Дошао је да одведе "армију" на Фајнал фор у Београд и руском тиму обезбиједи нови трофеј намијењен европском шампиону.

ЦСКА сваке године претендује да освоји сва такмичења у којима наступа, Теодосићев одлазак је хендикеп, а једини који је могао да неутралише губитак био је Родригез. Ћаћо игра сјајну кошарку по повратку из НБА лиге, ради све што се од њега очекивало па су Московљани већ сада обезбиједили четвртфинале Евролиге. За "Глас Српске" је изразио жељу да у мају учествује на завршном турниру у српској престоници.  

- Београд је чудесан град, атмосфера је тамо одлична. Сезона је дугачка, изборили смо плеј-оф па се надам да ћемо играти на Фајнал фору. Вјерујем да ће наступ у београдској "Арени" бити сјајан доживљај за све играче, Србија дише кошарку и било би лијепо наћи се међу четири најбоље екипе.

* ГЛАС: Оваква Евролига је ново искуство за Вас будући да сте прошле године играли у НБА лиги. Је ли било тешко адаптирати се на промјене?

РОДРИГЕЗ: Није био проблема само је другачије, велика тензија и притисак су присутни током цијеле године. Почели смо у октобру, напорно је, али исто је за све. Морамо да се прилагодимо, свиђа ми се нови систем, јер је занимљиво сваке седмице играти јаке утакмице.

* ГЛАС: Освојили сте готово све у каријери, а ЦСКА увијек има највише циљеве. Је ли тешко играти под таквим притиском?

РОДРИГЕЗ: Притисак је пропратна ствар у великим тимовима. Историја ЦСКА веома је богата, волим када се ствара тензија зарад крајњег успјеха. Доведени смо да се такмичимо, побјеђујемо и освајамо трофеје. Схватили смо шта се тражи од нас, од првог дана радимо на испуњавању циљева и константном напретку.

* ГЛАС: Оцјењује се да је ЦСКА организационо најближи НБА тимовима па сте Ви одличан саговорник да нам упоредите разлике?

РОДРИГЕЗ: Ово је НБА тим, имамо све што играч може да пожели. Размишљамо само о тренингу и утакмицама тако да нам фокус не ремете фактори који се нас не тичу. Знао сам да ће бити одлично искуство, али опет сам импресиониран како све изгледа сјајно и беспријекорно функционише. Сви у ЦСКА настоје да олакшају живот играчима.

* ГЛАС: Наслиједили сте Теодосића, осјећате ли притисак  због тога?

РОДРИГЕЗ: Не размишљам на тај начин, није ми битна лична улога. Имамо одличан тим са много талента, трудимо се да испуњавамо тренерове захтјеве. Лијепо ми је овдје, ту смо да побјеђујемо и за сада нам иде добро. Личну улогу оставио сам по страни, важно је да на крају сезоне урадимо шта смо зацртали.

* ГЛАС: Почетком каријере шут са дистанце није био Ваша јача страна па сте се дијелом и због тога први пут вратили из НБА. Како сте поправили шут, постоји ли други рецепт осим бјесомучног понављања и вјежбања?

РОДРИГЕЗ: Напорно сам тренирао током цијеле каријере, у посљедњих пет година очигледно је колико сам поправио шут. Осим великог броја убачених лопти на тренингу, играч мора да вјерује и стекне неопходно самопоуздање. Осјећам се одлично, сваке године све боље. Морамо да се развијамо и надограђујемо, нисам се још зауставио иако је ситуација много боља. Важно је свакодневно радити на слабијим странама.

* ГЛАС: Шпанија је изгубила два олимпијска финала од најјачег тима САД, али је оба пута била веома близу тријумфа. На који начин нека селекција може да добије Американце?

РОДРИГЕЗ: Тешко је, Американци су најбољи кошаркаши на свијету. Сваки пут је ужасно компликовано, али побиједиће их неки тим једног дана. Био сам на Свјетском првенству 2006. године у Јапану, тада су Грци побиједили Американце у полуфиналу, а ми смо постали шампиони. То је била наша срећа, значи да шанса постоји. Од тада су се промијениле неке ствари, Американци сада много више прате интернационалне играче и долазе спремнији на свако такмичење. 

* ГЛАС: Како гледате на тренутно стање у кошарци, вјерујем да нисте најсрећнији што не можете да играте за репрезентацију?

РОДРИГЕЗ: Не пада ми тешко само неиграње него генерална ситуација. Сматрам да имамо довољан број способних људи који могу да организују ствари на прави начин на свим нивоима. Играчи припадају клубовима, али и репрезентацијама, није поента само у томе како би требало да бирамо шта желимо. Челници морају да нађу најбоље рјешење да бисмо сви били срећни. Све што се дешава велика је штета за кошарку, рјешење мора што прије да се пронађе, јер ово ником не одговара.

Путовања

* ГЛАС: Играте Евролигу и ВТБ тако да много путујете и то кроз различите временске зоне. Да ли је то отежавајући фактор за ЦСКА?

РОДРИГЕЗ: Тешко је, али свима је исто. Клуб чини све да нам путовања буду што комфорнија. Нећемо размишљати о путовањима уколико освојимо трофеје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана