Шеф карабињера објаснио како функционише Коза ностра

Агенције
Шеф карабињера објаснио како функционише Коза ностра

Рим - Хапшење шефа сицилијанске Коза ностре Сетима Минеа нанијело је тежак ударац тој мафијашкој организацији, каже Ђузепе Говернале, генерал карабињера.

Према његовим ријечима, та мафијашка група сада покушава да се реорганизује послије бруталне владавине Корлеонаца. Говернале каже да Коза ностра “преживљава тежак тренутак”.

Према његовим ријечима, сицилијанска мафија “не контролише потпуно трговину дрогом на острву већ мора да сарађује с калабријском Ндрангетом због набавке”.

Због тога Коза ностра покушава да се реорганизује и због тога је у мају изабрала Минеа (80), “стрица Сетима”, за наслиједника Салватореа Рине, који је прошле године умро у затвору. Избор је направљен на тајном састанку Куполе, комитета мафијашких шефова задуженог за праћење поштовања правила и ријешавање спорова међу породицама.

Истражитељи наводе да је то било прво окупљање тог типа од хапшења Рине 1993, организовано да би се изабрали нови лидери и реорганизовале активности трговине дрогом и онлајн коцкања.

“Сетимо Минео је шеф једног од 15 мафијашких кланова у Палерму, а сваки од кланова има између двије и четири породице. С њим су ухапшена још четири шефа кланова и бројни шефови породица, што је важно”, каже Говернале.

Како наводи државни тужилац за борбу против мафије Федерико Кафиеро де Рао, Минео је изабран јер је био најстарији, што је битан критеријум да би се избјегла конкуренција међу мафијашким шефовима. Такође, описиван је и као харизматичан човјек с даром за посредовање.

Ипак, каже тужилац, избор Минеа је значио и да мафија из Палерма враћа контролу над Коза ностром након владавине Рине, родом из Корлеонеа, малог града око 60 километара јужно од Палерма.

“Шеф Коза ностре је увијек био из Палерма и када су Корлеонци преузели власт наступио је период великих сукоба. Неки мафијаши су побјегли али су сада почели да се враћају јер Корлеонци нису више на челу Коза ностре”, навео је он.

Успон Корлеонаца је почео крајем шездесетих с Лућаном Лидјом а наставио се с његовим сљедбеницима Салватореом Рином и Бернардом Провенцаном.

“Корлеонци, гладни моћи и користећи сва расположива средства, ухватили су мафију из Палерма неспремну и нокаутирали је невјероватном смијелошћу и насиљем. То је изазвало кратак спој у логици Коза ностре. Не ради се о томе да су у Палерму били против насиља. Мафија је користила насиље с мјером и прецизношћу, као што хирург користи скалпел иако понекад с претеривањем, али оно што су Корлеонци радили је било незамисливо за друге шефове”, наводи Говернале.

Италија је зато била изненађена откривањем “стрица Сетима”, будући да су медији и даље представљали 56-годишњег Матеа Месину Денара, већ 25 година у бјекству, као насљедника Тотоа Рине.

Како каже Говернале, неуморна потера за Денаром и његовим окружењем ослабила му је подршку.

“Он је био важан чинилац мафије осамдесетих и деведесетих година. Сада мора да покаже свој капацитет да буде важан с оперативне стране. Коза ностра је свијетлосним годинама далеко од тога да Денара сматра својим шефом”, наводи он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана