Šangaj i Pariz ključ za prvo mjesto

Agencije
Šangaj i Pariz ključ za prvo mjesto

Beograd - Odustajanjem zbog povrede od učešća na turniru u Pekingu Novak Đoković je sebi otežao borbu za ostanak na vrhu ATP liste do kraja ove sezone, jer će automatski ostati bez 500 poena koje je osvojio prošle godine.

Đoković je imao odlične rezultate u glavnom gradu Kine, gdje je čak šest puta u karijeri podizao trofej i gdje drži rekord po broju dobijenih mečeva u nizu, a ostvario je 29 trijumfa bez ijednog poraza. Takođe, u Kini ga navijači obožavaju kao rijetko gdje, ali povreda lakta je bila jača od njegove volje da ode braniti titulu. Najbolji teniser svijeta tako će još neko vrijeme ostati u Beogradu, gdje se sprema za finiš sezone u kojem će nastojati da zadrži prvo mjesto. Iako naoko ima ogromnih 4.695 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca Endija Mareja, to možda neće biti dovoljno da i 2017. godinu dočeka kao "broj 1". Đoković će ostati bez pomenutih 500 bodova iz Pekinga, a dodatni problem za njega je što Marej može doći do isto toliko poena jer prošle godine nije nastupio na ovom turniru. Tako bi se prednost Srbina poslije samo jednog turnira mogla smanjiti za 1.000. Ipak, Đoković je vjerovatno namjerno žrtvovao te poene kako bi potpuno spreman dočekao preostala tri turnira koja su veća od Pekinga. Prvi od njih je masters u Šangaju (9. oktobar), gdje će braniti 1.000 bodova, a Marej samo 360 i tu nikako ne bi smio kiksati. Isto važi za masters u Parizu (31. oktobar), gdje je Đoković slavio prošle godine, ali za razliku od Šangaja Marej tamo brani 600 bodova. Na tim turnirima Đoković će morati da pronađe formu s početka sezone kada je mlio sve pred sobom kako bi sa dovoljnom zalihom dočekao završni masters u Londonu, gdje je prošle godine osvojio 1.300 bodova, a Marej samo 200. Đoković namjerava da ostane najbolji na planeti, ali sigurno ne želi da ugrozi zdravlje jer je rovit igrao na Ju-Es openu. Pauza do početka turnira u Šangaju sigurno će mu dobro doći da zaliječi sve povrede koje su ga mučile u posljednje vrijeme, a to su podlaktica lijeve ruke, potom desno rame i na kraju je doživio peh sa noktima na nogama u finalu Njujorka.

Pohvale od Simona

Francuski igrač Žil Simon govorio je o percepciji talenta u svjetskom tenisu, a istakao je da je Novak Đoković u tom segmentu isti kao Rodžer Federer.

- Svi se slažu oko Federerovog talenta, ali kada je Đoković u pitanju, postoji sumnja. Kažu da nema nijedan veliki udarac. Ali, kada mu servirate 275 kilometara na sat, on svaki put vrati lopticu sredinom reketa. To je nevjerovatan talenat. Ako pitate mog trenera Jana de Vita da li više talenta ima Rodžer ili Novak, on će oklijevati sa odgovorom - kazao je Simon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana