SAD odbranile titulu, srebro Srbije sjajnije od zlata

sportabc.net
SAD odbranile titulu, srebro Srbije sjajnije od zlata

MADRID Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na prvenstvu svijeta u Španiji pošto je večeras u finalnoj utakmici u Madridu izgubila od selekcije SAD sa 92:129 (21:35, 20:32, 26:38, 25:24).

 

Srbija je napravila dva koraka naprijed u odnosu na prethodni šampionat 2010. u Turskoj, gdje je bila četvrta, dok su Amerikanci odbranili titulu.

NBA zvijezde su opravdale ulogu favorita, lakše nego što se očekivalo s obzirom da su ih "išle" i trojke, ofanzivni i defanzivni skokovi, blokade, ukradene lopte… dok je, s druge strane, košarkašima Srbije manje toga polazilo za rukom. Amerikanci su bili bolji u šutiranju trojki (50:20 odsto), u šutu za 2 poena (63:62 odsto), u slobodnim bacanjima (83:71 odsto), skokovima (44:32), blokadama (7:1), ukradenim loptama (4:3)…

Selekcije su predvodili košgeteri Irving sa 26 i Bjelica sa 18 poena.

Srbija je izgubila finale, ali su izabranici Aleksandra orđevića pružili maksimum protiv Amerikanaca i dokazali da zaslužuju veliki naklon ljubiteja košarke širom planete.

Američki košarkaši su u finale ušli kao favoriti, a tu ulogu su opravdali iako je Srbija mnogo bolje "otvorila" utakmicu.

Ipak, ubjedljiv poraz u finalnom meču nikako ne bi smio da umanji ogroman uspjeh srpskih košarkaša, koji su u Španiju ispraćeni uz dozu sumnje u javnosti i gotovo nikakva očekivanja, podsjeća Tanjug.

Osim u uvodnih pet minuta, kada je Srbija imala 8 poena prednosti i djelovala da može da parira, Amerikanci su u nastavku imali potpunu kontrolu.

Košarkaši SAD su u prvom poluvremenu pogodili svaki šut za tri poena, uz dominaciju u skoku. U timu Srbije Milošu Teodosiću i Nemanji Bjelici u tim trenucima nije imao ko da pomogne.

Kajri Irving i Džejms Harden na drugoj strani još jednom su pokazali da su istinske zvijezde ovog američkog tima, kao i da je malo evropskih igrača koji mogu da ih uspješno čuvaju.

Nastavak utakmice donio je i "probuđenog" Bogdana Bogdanovića koji je pokazao djelić svog potencijala, kao i dobru partiju Nikole Kalinića.

Amerikancima je ovo peta titula svjetskog prvaka.

Inače, veliki broj Banjalučana je večeras na Trgu Krajine uživo, putem video bima, pratio dvoboj Srbije i SAD-a, prenose Nezavisne novine.

Bodrili su "orliće" i u trenucima kada je bilo jasno ko će trijumfovati ove večeri, jer je za okupljene, kao i ostale koji su pratili meč pored malih ekrana, srebro Srbije sijalo sjajnije od zlata.

Slična atmosfera vladala je i u ostalim mjestima Republike Srpske.

Idealna petorka

Košarkaški reprezentativac Srbije Miloš Teodosić izabran je večeras u idealnu petorku Svjetskog prvenstva u Španiji, a najkorisniji igrač je Amerikanac Kajri Irving.

Svjetski šampioni imaju dva predstavnika u najboljoj petorci. Pored MVP-ja Kajrija Irvinga, tu je i Kenet Farid.

Ljubimac domaće publike, Pau Gasol, takođe se našao u ovom timu, kao i Francuz Nikola Batum, čija je selekcija osvojila bronzu pobjedom nad Litvanijom u meču za treće mjesto.

Statistika

Utakmica je odigrana u hali Palasio de deportes pred 15.000 gledalaca, a sudili su Stiven Sibel (Kanada), Edi Vijator (Francuska) i Boris Rižik (Ukrajina).

SAD: Kari 10, Tompson 12, Rouz, Ferid 12, Gej 11, Derouzan 10, Irving 26, Plamli 1, Kazins 11, Harden 23, Dejvis 7, Dramond 6.

Srbija: Teodosić 10, Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Bjelica 18, Marković 3, Kalinić 18, Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, Katić 2, Štimac 7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana