САД одбраниле титулу, сребро Србије сјајније од злата

sportabc.net
САД одбраниле титулу, сребро Србије сјајније од злата

МАДРИД Кошаркашка репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на првенству свијета у Шпанији пошто је вечерас у финалној утакмици у Мадриду изгубила од селекције САД са 92:129 (21:35, 20:32, 26:38, 25:24).

 

Србија је направила два корака напријед у односу на претходни шампионат 2010. у Турској, гдје је била четврта, док су Американци одбранили титулу.

НБА звијезде су оправдале улогу фаворита, лакше него што се очекивало с обзиром да су их "ишле" и тројке, офанзивни и дефанзивни скокови, блокаде, украдене лопте… док је, с друге стране, кошаркашима Србије мање тога полазило за руком. Американци су били бољи у шутирању тројки (50:20 одсто), у шуту за 2 поена (63:62 одсто), у слободним бацањима (83:71 одсто), скоковима (44:32), блокадама (7:1), украденим лоптама (4:3)…

Селекције су предводили кошгетери Ирвинг са 26 и Бјелица са 18 поена.

Србија је изгубила финале, али су изабраници Александра орђевића пружили максимум против Американаца и доказали да заслужују велики наклон љубитеја кошарке широм планете.

Амерички кошаркаши су у финале ушли као фаворити, а ту улогу су оправдали иако је Србија много боље "отворила" утакмицу.

Ипак, убједљив пораз у финалном мечу никако не би смио да умањи огроман успјех српских кошаркаша, који су у Шпанију испраћени уз дозу сумње у јавности и готово никаква очекивања, подсјећа Тањуг.

Осим у уводних пет минута, када је Србија имала 8 поена предности и дјеловала да може да парира, Американци су у наставку имали потпуну контролу.

Кошаркаши САД су у првом полувремену погодили сваки шут за три поена, уз доминацију у скоку. У тиму Србије Милошу Теодосићу и Немањи Бјелици у тим тренуцима није имао ко да помогне.

Кајри Ирвинг и Џејмс Харден на другој страни још једном су показали да су истинске звијезде овог америчког тима, као и да је мало европских играча који могу да их успјешно чувају.

Наставак утакмице донио је и "пробуђеног" Богдана Богдановића који је показао дјелић свог потенцијала, као и добру партију Николе Калинића.

Американцима је ово пета титула свјетског првака.

Иначе, велики број Бањалучана је вечерас на Тргу Крајине уживо, путем видео бима, пратио двобој Србије и САД-а, преносе Независне новине.

Бодрили су "орлиће" и у тренуцима када је било јасно ко ће тријумфовати ове вечери, јер је за окупљене, као и остале који су пратили меч поред малих екрана, сребро Србије сијало сјајније од злата.

Слична атмосфера владала је и у осталим мјестима Републике Српске.

Идеална петорка

Кошаркашки репрезентативац Србије Милош Теодосић изабран је вечерас у идеалну петорку Свјетског првенства у Шпанији, а најкориснији играч је Американац Кајри Ирвинг.

Свјетски шампиони имају два представника у најбољој петорци. Поред МВП-ја Кајрија Ирвинга, ту је и Кенет Фарид.

Љубимац домаће публике, Пау Гасол, такође се нашао у овом тиму, као и Француз Никола Батум, чија је селекција освојила бронзу побједом над Литванијом у мечу за треће мјесто.

Статистика

Утакмица је одиграна у хали Паласио де депортес пред 15.000 гледалаца, а судили су Стивен Сибел (Канада), Еди Вијатор (Француска) и Борис Рижик (Украјина).

САД: Кари 10, Томпсон 12, Роуз, Ферид 12, Геј 11, Дероузан 10, Ирвинг 26, Пламли 1, Казинс 11, Харден 23, Дејвис 7, Драмонд 6.

Србија: Теодосић 10, Симоновић, Јовић 6, Богдановић 15, Бјелица 18, Марковић 3, Калинић 18, Бирчевић, Крстић 4, Радуљица 9, Катић 2, Штимац 7.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана