Роналдо заради 361 евро по секунди

Приредио: Душан Репија
Роналдо заради 361 евро по секунди

Париз - Француски магазин "Франс фудбал" објавио је листу фудбалера и менаџера који ће зарадити највише новца у сезони 2016/17, а на врху су Португалци Кристијано Роналдо и Жозе Мурињо.

Најбољи фудбалер свијета за 2016. годину зарадиће укупно 87,5 милиона евра, што од уговора и бонуса у Реалу, што од маркетинга и коришћење његовог лика. Када се све прерачуна, Португалац дневно постане богатији за скоро 240.000 евра, а свака његова секунда кошта 361 евро. Обичном човјеку овакве бројке звуче невјероватно, али је фудбал одавно постао машина за прављење новца, а кајмак наравно покупе они најбољи.

Роналдо то заиста јесте био у 2016. години, јер је освојио титулу Лиге шампиона са Реалом, а своју репрезентацију одвео на кров Европе први пут у историји. И без трофеја је уз Лионела Месија далеко најпопуларнији фудбалер данашњице, а управо је Аргентинац други на листи зарада. Инкасираће 76,5 милиона евра такође по основу свих урачунатих параметара. На трећој и четвртој позицији такође су звијезде Барселоне и Реала, Нејмар и Герет Бејл, а листу пет најплаћенијих затвара Езекјел Лавеци. С обзиром на то да није толико маркетиншки атрактиван, Аргентинац је добро наплатио одлазак из ПСЖ-а у кинески Хебеи Форчун. Са баснословним уговором и ипак не баш занемаривим приходима од маркетинга, Лавеци годишње заради 28,5 милиона евра. Петорица наведених фудбалера зараде укупно 289 милиона евра годишње.

Много мање новца зараде тренери, међу којима предњачи Мурињо. Менаџер Манчестер јунајтеда биће на крају сезоне богатији је 28,5 милиона евра, а слиједе селектор Кине Марчело Липи (23,5), те Лоран Блан, који још увијек добила плату из ПСЖ-а, иако не сједи на њиховој клупи од прошлог љета. Мјесто међу пет најплаћенијих резервисали су још Карло Анћелоти и Пеп Гвардиола.

Најплаћенији фудбалери

1. Кристијано Роналдо (Реал М.)   87,5

2. Лионел Меси (Барселона)  76,5

3. Нејмар (Барселона)  55,5

4. Герет Бејл (Реал М.) 41

5. Езекјел Лавеци (Хебеи)      28,5

Најплаћенији тренери

1. Жозе Мурињо (Манчестер ј.)     28

2. Марчело Липи (Кина)        23,5

3. Лоран Блан (ПСЖ*) 20

4. Карло Анћелоти (Бајерн)  15,8

5. Пеп Гвардиола (Манчестер с.)    14,5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана