Rikelme rekao zbogom

Agencije
Rikelme rekao zbogom

Buenos Ajres - Legenda Boke juniors i bivši reprezentativac Argentine Huan Roman Rikelme povlači se iz profesionalnog fudbala kao što je i najavio krajem decembra.

Maestralni vezni fudbaler ima 36 godina, a karijeru završava poslije 18 sezona.

- Donio sam odluku da prekinem da igram fudbal. Osjećam se veoma srećnim zbog svega što je iza mene. Uživao sam od prve do posljednje utakmice. Trudio sam se da dam sve od sebe za navijače Boke juniors, Argentine, Viljareala i Barselone, kao i za sve omladinske pogone u kojima sam bio - izjavio je Rikelme.

Njegov posljednji klub bio je Argentinos juniors u kojem je bio do svoje 17. godine i njoj je pomogao da se plasira u viši rang takmičenja nakon čega je saopštio da se odužio klubu i da će se povući.

- Kada sam se vratio u Argentinos juniors sjedio sam sa čelnicima kluba i svojim agentom, gdje sam obećao da ću pomoći timu da se vrati u elitno takmičenje. Cilj je ispunjen u roku od pet mjeseci i sada smo kvit. Uživao sam u svakom dodavanju, svakom golu i imao sam lijepu i divnu karijeru. Nadam se da su ljudi uživali u tome kako igram. Sada me čeka odmor, ali ću pokušati da se zabavim i da vrijeme provodim sa djecom. Moj fudbalski život se završio i novi je počeo pa ćemo vidjeti kako će se odvijati - zaključio je Rikelme.

Kao i većina argentinskih fudbalera, rođen je u siromašnom dijelu San Fernanda, koji se nalazi 20 kilometara od Buenos Ajresa, kao najstarije od 11 djece. Rođen je 24. juna 1978. godine, što je samo dan prije nego su "gaučosi" prvi put u istoriji postali svjetski šampioni. Naime, Argentina je idućeg dana pobijedila Holandiju u finalu Mundijala sa 3:1 i osvojila "Zlatni globus".

Profesionalnu karijeru započeo je u Boka juniorsu da bi 2002. godine prešao u Barselonu. Te godine nije se našao na spisku selektora Marsela Bijelse za Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji, što mnogi njegovi zemljaci nikada neće oprostiti Bijelsi. Inače, Argentina tada nije prošla grupnu fazu takmičenja. Na "Nou kampu" nije se najbolje snašao, ali je tokom četiri godine u Viljarealu postao legenda kluba i sa "žutom podmornicom" stigao do polufinala Lige šampiona. Godine 2007. vratio se u Boku juniors, a ljetos je zaigrao za Argentinos juniors. Dres reprezentacije oblačio je 51 put i postigao je 17 golova.

Najbolji 2001. godine

Argentinac je u Boki juniors igrao od 1996. do 2002. godine i sa ekipom osvojio tri šampionske titule, dva kupa Libertadores i jedan Interkontinentalni kup. Za najboljeg igrača Južne Amerike proglašen je 2001. godine. Bio je jedan od pravih kreatora igre, a njegovi golovi iz slobodnih udaraca ostaće nezaboravni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana