Reprezentacije na Evrudijele 301 mil ion evra

Agencije
Reprezentacije na Evrudijele 301 mil ion evra

Pariz - Reprezentacije koje će učestvovati na Evropskom prvenstvu u fudbalu, njih 24, podijeliće rekordnih 301 milion evra iz nagradnog fonda.

Ovaj iznos veći je za čak 35 odsto u odnosu na prošli šampionat u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, ali treba imati u vidu da sada nastupaju 24 reprezentacije, a prije četiri godine nagradu je dijelilo njih 16. Fudbalski savez svake zemlje učesnice Evra dobiće u startu osam miliona evra, svaki osvojeni bod vrijedi 500.000, a pobjeda milion evropskih novčanica. Nagrada za plasman u osminu finala iznosi milion i po, četvrtfinale dva i po, dok će polufinalisti inkasirati četiri miliona evra. Novi šampion Evrope dobiće dodatnih osam miliona, a poraženi tri miliona evra. Tek sada je jasno koliko su Fudbalski savez Srbije, odnosno BiH izgubili zbog neodlaska u Francusku.

Do početka Evropskog prvenstva ostalo je još 11 dana, a organizatori će, po svoj prilici, imati pune ruke posla kada je riječ o bezbjednosti. Juče je, naime, na laptopu Salaha Abdeslama, koji je učestvovao u terorističkim napadima na Pariz i Brisel, pronađen plan napada na engleske navijače tokom Evropskog prvenstva.

Podaci otkrivaju da je Islamska država planirala napad uz pomoć bombašima samoubica naoružanih "kalašnjikovima", pa čak i dronovima koji su trebali da nose hemijsko oružje. Među podacima na kompjuteru nalaze se i fotografije, te se spominje luka u Marselju gdje će se 11. juna engleski navijači okupljati prije utakmice protiv Rusije. Ova saznanja dodatno su podigla stepen pripravnosti u Francuskoj. Ranije je najavljeno da će Evro obezbjeđivati čak 90.000 policajaca i pripadnika obezbjeđenja jer bezbjednosne službe strahuju da bi se mogao ponoviti scenario iz novembra 2014. kada je u koordiniranim napadima na Pariz ubijeno 130 ljudi. Abdeslam je u zatvoru, ali je na slobodi i dalje mnogo fanatika koji bi mogli napasti. Engleski i ruski navijači su očigledne mete, tim više što se obje zemlje bore protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Nagrade

Učešće - 8

Remi u grupnoj fazi - 0,5

Pobjeda u grupnoj fazi - 1

Osmina finala - 1,5

Četvrtfinale - 2,5

Polufinale - 4

Poraženi u finalu - 5

Šampion - 8

Potencijalna zarada šampiona - 27

*cifre su u milionima evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana