Репрезентације на Еврудијеле 301 мил ион евра

Агенције
Репрезентације на Еврудијеле 301 мил ион евра

Париз - Репрезентације које ће учествовати на Европском првенству у фудбалу, њих 24, подијелиће рекордних 301 милион евра из наградног фонда.

Овај износ већи је за чак 35 одсто у односу на прошли шампионат у Пољској и Украјини 2012. године, али треба имати у виду да сада наступају 24 репрезентације, а прије четири године награду је дијелило њих 16. Фудбалски савез сваке земље учеснице Евра добиће у старту осам милиона евра, сваки освојени бод вриједи 500.000, а побједа милион европских новчаница. Награда за пласман у осмину финала износи милион и по, четвртфинале два и по, док ће полуфиналисти инкасирати четири милиона евра. Нови шампион Европе добиће додатних осам милиона, а поражени три милиона евра. Тек сада је јасно колико су Фудбалски савез Србије, односно БиХ изгубили због неодласка у Француску.

До почетка Европског првенства остало је још 11 дана, а организатори ће, по свој прилици, имати пуне руке посла када је ријеч о безбједности. Јуче је, наиме, на лаптопу Салаха Абдеслама, који је учествовао у терористичким нападима на Париз и Брисел, пронађен план напада на енглеске навијаче током Европског првенства.

Подаци откривају да је Исламска држава планирала напад уз помоћ бомбашима самоубица наоружаних "калашњиковима", па чак и дроновима који су требали да носе хемијско оружје. Међу подацима на компјутеру налазе се и фотографије, те се спомиње лука у Марсељу гдје ће се 11. јуна енглески навијачи окупљати прије утакмице против Русије. Ова сазнања додатно су подигла степен приправности у Француској. Раније је најављено да ће Евро обезбјеђивати чак 90.000 полицајаца и припадника обезбјеђења јер безбједносне службе страхују да би се могао поновити сценарио из новембра 2014. када је у координираним нападима на Париз убијено 130 људи. Абдеслам је у затвору, али је на слободи и даље много фанатика који би могли напасти. Енглески и руски навијачи су очигледне мете, тим више што се обје земље боре против Исламске државе у Сирији и Ираку.

Награде

Учешће - 8

Реми у групној фази - 0,5

Побједа у групној фази - 1

Осмина финала - 1,5

Четвртфинале - 2,5

Полуфинале - 4

Поражени у финалу - 5

Шампион - 8

Потенцијална зарада шампиона - 27

*цифре су у милионима евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана