Rat svjetova za evropsku krunu

Dušan Repija
Rat svjetova za evropsku krunu

Milano - Drugo finale Lige šampiona u tri posljednje godine odigraće na "San Siru" madridski rivali Atletiko i Real (subota, 20.45 časova).

Duel dva svijeta, siromašnih i bogatih, radničkog i kraljevskog kluba, ali i dvije trenerske filozofije, odlučiće o tome ko će do idućeg maja biti vladar Evrope. Atletiko je prije tri godine bio vrlo blizu, ali je Serhio Ramos u trećem minutu nadoknade odveo meč u produžetke, a onda Real demonstrirao silu za konačnih 4:1. "Kraljevi" su ispred nosa odnijeli trofej "jorgandžijama", koji do sada nisu imali priliku da se raduju u Ligi šampiona. Iako možda duboko u sebi osjeća potrebu za osvetom, jer mu je to jednostavno u genetskom kodu, Dijego Simeone kaže da na ovaj meč ne gleda kao na priliku za osvetu, nego još jednu šansu koju će moći bolje da iskoristi zahvaljujući iskustvu.

- Real ima gotovo istu ekipu kao prije tri godine, a mi deset novih igrača. Kako smo došli ovdje? Svaki trening smo odradili istim žarom i trudom od prvog dana. Zinedin Zidan je napravio jako dobar posao. Gurnuo je Kazemira i nije ga brinulo šta je bilo prije. To govori koliko je važan kao trener. A Kazemiro je najvažniji igrač za balans Reala - rekao je Simeone.

Zidan je zaista napravio veliki posao od trenutka kada je zamijenio Rafu Beniteza na klupi, ali je njegova sudbina izgleda stala u ovaj meč. Florentino Perez mu je već pronašao zamjenu u slučaju da ne donese Realu 11. titulu, a ona se zove Unaj Emeri.

- Atletiko je kompletan tim, zna kako da igra u odbrani, a kada ima loptu, može mnogo da oteža posao protivniku. U posljednje vrijeme postigli su mnogo golova, pa ćemo morati da budemo oprezni - rekao je Zidan i dodao da nije opterećen hoće li ostati na klupi Reala.

Svakako, osim taktike trenera mnogo će se pitati i fudbaleri. Real sigurno ima bolje pojedince, ali su ih imali i Barselona i Bajern, pa nisu uspjeli da izađu na kraj sa vjerovatno najupornijom ekipom na svijetu.

- Ovo je najvažnija utakmica naših života. Niko nam ništa nije dao, sve smo zaslužili sami. Nadam se da će "San Siro" biti naše magično mjesto. Imam puno prijatelja ovdje, oni će sigurno biti uz nas - rekao je Fernando Tores, još uvijek na papiru igrač Milana.

Sve oči navijača Reala biće uperene u Kristijana Ronalda, koji se oporavio od povrede i biće potpuno spreman, ali i Gereta Bejla. Velšanin je poprilično samouvjeren, čak i više od ukusa lijepog ponašanja.

- Nijedan igrač Atletika ne bi imao mjesta u startnih 11 Reala. Bolji smo na svim pozicijama. Nadam se da ću postići gol i da će to biti dovoljno za pobjedu - rekao je Bejl.

Bočeli i Kiz

Italijanski tenor Andrea Bočeli i američka pjevačica Ališa Kiz nastupiće uoči finalnog meča na "San Siru". Bočeli će otpjevati himnu Lige šampiona, a za to vrijeme će ambasadori finala, legende Intera i Milana Havijer Zaneti i Franko Barezi, predstaviti trofej navijačima.

Mojkovac čeka titulu

Velika većina od 3.500 stanovnika Mojkovca biće uz TV ekrane i navijati za Atletiko zbog Stefana Savića, momka koji je prve fudbalske korake napravio u lokalnom klubu. Iako je zaradio milione i prije Atletika igrao u Partizanu, Mančeser sitiju i Fjorentini, nije zaboravio mjesto gdje je počeo da se bavi fudbalom.

- Uvijek je bio dobar dečko. Nije nas zaboravio, jer je prije dvije godine kupio komplet sportske opreme, a pomogao je i našem ženskom timu - rekao je njegov prvi trener Vukašin Kruščić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana