Рат свјетова за европску круну

Душан Репија
Рат свјетова за европску круну

Милано - Друго финале Лиге шампиона у три посљедње године одиграће на "Сан Сиру" мадридски ривали Атлетико и Реал (субота, 20.45 часова).

Дуел два свијета, сиромашних и богатих, радничког и краљевског клуба, али и двије тренерске филозофије, одлучиће о томе ко ће до идућег маја бити владар Европе. Атлетико је прије три године био врло близу, али је Серхио Рамос у трећем минуту надокнаде одвео меч у продужетке, а онда Реал демонстрирао силу за коначних 4:1. "Краљеви" су испред носа однијели трофеј "јорганџијама", који до сада нису имали прилику да се радују у Лиги шампиона. Иако можда дубоко у себи осјећа потребу за осветом, јер му је то једноставно у генетском коду, Дијего Симеоне каже да на овај меч не гледа као на прилику за освету, него још једну шансу коју ће моћи боље да искористи захваљујући искуству.

- Реал има готово исту екипу као прије три године, а ми десет нових играча. Како смо дошли овдје? Сваки тренинг смо одрадили истим жаром и трудом од првог дана. Зинедин Зидан је направио јако добар посао. Гурнуо је Каземира и није га бринуло шта је било прије. То говори колико је важан као тренер. А Каземиро је најважнији играч за баланс Реала - рекао је Симеоне.

Зидан је заиста направио велики посао од тренутка када је замијенио Рафу Бенитеза на клупи, али је његова судбина изгледа стала у овај меч. Флорентино Перез му је већ пронашао замјену у случају да не донесе Реалу 11. титулу, а она се зове Унај Емери.

- Атлетико је комплетан тим, зна како да игра у одбрани, а када има лопту, може много да отежа посао противнику. У посљедње вријеме постигли су много голова, па ћемо морати да будемо опрезни - рекао је Зидан и додао да није оптерећен хоће ли остати на клупи Реала.

Свакако, осим тактике тренера много ће се питати и фудбалери. Реал сигурно има боље појединце, али су их имали и Барселона и Бајерн, па нису успјели да изађу на крај са вјероватно најупорнијом екипом на свијету.

- Ово је најважнија утакмица наших живота. Нико нам ништа није дао, све смо заслужили сами. Надам се да ће "Сан Сиро" бити наше магично мјесто. Имам пуно пријатеља овдје, они ће сигурно бити уз нас - рекао је Фернандо Торес, још увијек на папиру играч Милана.

Све очи навијача Реала биће уперене у Кристијана Роналда, који се опоравио од повреде и биће потпуно спреман, али и Герета Бејла. Велшанин је поприлично самоувјерен, чак и више од укуса лијепог понашања.

- Ниједан играч Атлетика не би имао мјеста у стартних 11 Реала. Бољи смо на свим позицијама. Надам се да ћу постићи гол и да ће то бити довољно за побједу - рекао је Бејл.

Бочели и Киз

Италијански тенор Андреа Бочели и америчка пјевачица Алиша Киз наступиће уочи финалног меча на "Сан Сиру". Бочели ће отпјевати химну Лиге шампиона, а за то вријеме ће амбасадори финала, легенде Интера и Милана Хавијер Занети и Франко Барези, представити трофеј навијачима.

Мојковац чека титулу

Велика већина од 3.500 становника Мојковца биће уз ТВ екране и навијати за Атлетико због Стефана Савића, момка који је прве фудбалске кораке направио у локалном клубу. Иако је зарадио милионе и прије Атлетика играо у Партизану, Манчесер ситију и Фјорентини, није заборавио мјесто гдје је почео да се бави фудбалом.

- Увијек је био добар дечко. Није нас заборавио, јер је прије двије године купио комплет спортске опреме, а помогао је и нашем женском тиму - рекао је његов први тренер Вукашин Крушчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана