Прво мјесто на великом тесту

Никола Лучић
Прво мјесто на великом тесту

Лондон - Иако тренутно има 4.410 бодова више од Рафаела Надала на врху АТП листе, српског тенисера Новака Ђоковића очекује велики посао да у наставку сезоне задржи прву позицију, пошто ће морати да одбрани чак 8.350 поена.

 

 

 

 

 

 

Сјајна форма у другом дијелу прошле године донијела му је велики број бодова, па ће предстојећи Ролан Гарос бити један од ријетких турнира на којима ће имати прилику да увећа салдо на челу каравана, јер је лани узео само 360 поена након пораза од Марка Чекината у четвртфиналу.

Међутим, послије гренд слема у Булоњској шуми слиједи сезона на трави, а Ђоковић је прошле године прије титуле на Вимблдону стигао и до финала у Квинсу, што је укупно 2.300 бодова које ће покушати да одбрани. Потом слиједи пауза до августа и мастерса у Торонту, гдје је Новак у претходној кампањи изгубио од Стефаноса Циципаса већ у осмини финала и освојио свега 90 поена.

Можда и кључни дио сезоне долази почетком августа и трајаће све до средине октобра, када ће освајач 15 гренд слем титула покушати да одбрани чак 4.000 бодова, колико је 2018. укупно освојио у Синсинатију, на УС опену и у Шангају. Уколико успјешно преброди најтежи период, биће у сјајној позицију да и текућу годину заврши на првом мјесту иако ће му у завршници остати да одбрани финала са мастерса у Паризу и завршног у Лондону. Међутим, доста тога ће се питати и Рафаел Надал, који је због проблема са повредом пропустио завршницу прошле сезоне, када је на крају крајева и изгубио прво мјесто.

Управо је повреда омела Шпанца да освоји више бодова, па ће почевши са Ролан Гаросом испред себе имати 4.440 поена, што је дупло лакши задатак од Новаковог, јер је Надал након 11. титуле у Паризу стигао до полуфинала на Вимблдону и пехара у Торонту, док се на УС опену повукао прије полуфиналног меча. Новак је јуче започео 252. седмицу на врху, гдје ће дочекати и Ролан Гарос (26. мај - 9. јун), на којем је Надала означио као фаворита.

- Он је главни, без дилеме, после долазимо сви остали. Мислим да ће бити добар турнир. Тим игра врло добро, може да победи било кога на шљаци,  Фоњини такође игра квалитетно. Игра се на три добијена сета, са даном паузе и очекујем да сви буду у доброј форми - рекао је Ђоковић.

 

Скок Крајиновића

Од осталих српских тенисера на АТП листи, велики скок остварио је Филип Крајиновић који је након титуле на челенџеру у Хајброну скочио на 60. позицију. Душан Лајовић и Ласло Ђере назадовали су за по два мјеста, па су сада 33. и 34. рекет свијета, док је Миомир Кецмановић 83. на листи. 

 

Шта брани Ђоковић

Ролан Гарос - 360 бодова

Квинс - 300

Вимблдон - 2.000

Торонто - 90

Синсинати - 1.000

УС опен - 2.000

Шангај - 1.000

Париз - 600

Лондон - 1.000

Укупно 8.350 поена

 

Шта брани Надал

Ролан Гарос - 2.000 бодова

Вимблдон - 720

Торонто - 1.000

УС опен 720

Укупно 4.440 поена

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана