Прослава Божића у Телескофу оживјела разорени град

Приредио: Борис Ђурић
Прослава Божића у Телескофу оживјела разорени град

Багдад - Дјевојчица Хајат Дауд пјевајући божићне пјесме на арамејском језику, предводила је дјецу на служби у обновљеној цркви Светог Георгија у ирачком граду Телескофу, три године након што су га терористи Исламске државе освојили и из њега протјерали 12.000 становника.

Oво је био њен први Божић у родном граду, три године након што су га џихадисти сравнили са земљом.

- Неописив је осјећај поново бити у цркви у граду, у којој сам се удала и родила своју дјецу - рекла је мајка дјевојчице са сузама у очима.

Као и сви хришћани у овом ирачком граду, и Даудова је била суочена са одлуком да пређе на ислам и плаћа порезе Исламској држави или да умре.

Као и многи други, Даудова је одлучила да бјежи. У град се вратила двије седмице након што су џихадисти поражени. Око 7.000 грађана Телескофа је сада расуто по Ираку, Њемачкој, Курдистану, Аустралији и САД. Ипак, на стотине грађана је дошло у цркву на службу коју је водио отац Салар Бодаг, који је касније запалио велику ватру у дворишту као симбол обнављања.

Владало је опште одушевљење што се опет јавно слави, али био је то скроман Божић за људе са платоа Ниневех, на којем хришћани живе више од 2.000 година. Иако је Ирак прије двије седмице прогласио потпуну побједу над џихадистима, хришћанске енклаве су претрпјеле велику штету и многи се питају да ли могу превазићи ову недавну прошлост.

Већини породица биће потребне десетине хиљада долара да поправе куће и набаве украдене ствари. Ипак, многи говоре да могу превазићи материјалну штету, али не и присилно раздвајање породица.

Хавиџа

Два мјесеца након објаве да је пао џихадистички бастион у граду Хавиџа на сјеверу Ирака, снаге безбједности те земље и даље пријављују убиства цивила и војника.

Они страдају од џихадиста који су остали укопани у планинским предјелима. Владине снаге су почетком октобра истјерале припаднике Исламске државе из Хавиџе, њиховог посљедњег градског упоришта у Ираку.

- Од тог тренутка најмање 45 припадника снага безбједности и цивила је убијено у нападима Исламске државе - рекао је један високи функционер полиције у провинцији Киркук, у којој се налази Хавиџа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана