Propao pokušaj učlanjenja Kosova u MK Mediteranskih igara

Tanjug
Propao pokušaj učlanjenja Kosova u MK Mediteranskih igara

Beograd - Propao je pokušaj privremenih institucija u Prištini da se učlane u Međunarodni komitet Mediteranskih igara (MKMI).

Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je da nije riječ o maloj većini, već da je rezultat bio 40 prema 30 protiv tog pokušaja članstva u MKMI.

On je rekao da su čak i pojedini učesnici glasanja koji dolaze iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova uvažili argumente Srbije da rješenja treba tražiti dijalogom, a ne jednostranim potezima.

"Konkretan pokazatelj je to što su se u Peskari jasno usprotivili pokušaju Prištine da postane član MKMI", rekao je Kozarev.

On je naveo da je to rezultat rada državnih institucija Srbije na tome da se preduprijedi bilo kakva jednostrana odluka, čemu je značajan doprinos dao i Olimpijski komitet Srbije.

"Upućivanjem svih učesnika u tom procesu u stanje stvari došli smo do toga da praktično prvi put na nekom glasanju ovakvog tipa većinom glasova bude odbijen predlog koji je došao iz Prištine", rekao je Kozarev.

On je ocijenio da je ukazano na pokušaje dezinformacije prištinske strane o tome da učlanjenjem takozvanog kosovskog OKK u Međunarodni olimpijski komitet (MOK) automatski slijede i podrazumijevaju članstva Kosova u svim sportskim savezima, u međunarodne asocijacijacije, pa i u okviru sistema MOK, čiji je dio i MKMI.

"To nije tačno. Svaka od sportskih međunarodnih organizacija ima svoje statute, neki od njih podrazumevaju i obavezu članstva u UN i određenu većinu koja na skupštinama treba za to da glasa", istakao je Kozarev.

Kozarev je dodao da je to jasan pokazatelj i priznanja međunarodne zajednice naporima koje zvanični Beograd ulaže u stabilizaciji prilika na Kosovu da pitanja modela predstavljanja sporta Kosova i Metohije u međunarodnim asocijacijama treba rješavati dijalogom, a ne jednostranim odlukama.

"To se, možda, ne sviđa nekima u Prištini, ali i oni će morati da uhvate korak sa vremenom i razumeju da nasilnim i jednostranim pristupom ne mogu više ništa da rešavaju", naveo je Kozarev, dodajući da je Beograd otvoren za razgovor o temama koje se tiču sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana