Proglašeni najbolji košarkaši Starog kontinenta: Teodosić drugi, Bogdanović peti

Agencije
Proglašeni najbolji košarkaši Starog kontinenta: Teodosić drugi, Bogdanović peti

London - Srpski košarkaši Miloš Teodosić i Bogdan Bogdanović dobili su najviše glasova publike u izboru za najboljeg košarkaša Evrope u 2014. godini, ali su morali da se zadovolje drugim i petim mjestom, pošto je za najboljeg izabran Francuz Toni Parker.

Organizator igre srpskog nacionalnog tima, koji je na Svjetskom prvenstvu u Španiji došao do srebrne medalje, dobio je skoro trostruko više glasova navijača (29.191 - 10.666), ali je stručni žiri prednost dao šampionu NBA lige sa San Antoniom. Parker je dobio 382 glasa članova žirija, dok je za laureat iz 2010. godine prikupio 248, što je bilo dovoljno da Francuz uz pomalo čudan način bodovanja, drugu godinu zaredom postane najbolji na Starom kontinentu.

- Drago mi je zbog ovog priznanja koje nagrađuje našu sjajnu sezonu sa Sparsima koja je okončana titulom u NBA ligi. Vratili smo se sjajno poslije poraza od Majami Hita godinu ranije i ovo je sjajno. Prikazali smo stil košarke koji je bio gotovo savršen - rekao je Parker.

Iza Parkera i Teodosića ostala su velika imena Francuz Boris Dijao i Goran Dragić iz Slovenije. Njih dvojica su imali odličnu sezonu u NBA ligi, a istakli su se i na Svjetskom prvenstvu, posebno Dijao, koji je bio ključna karika "trikolora" na putu ka bronzanoj medalji. Zatim slijedi jedan od najboljih mladih košarkaša Evrope Bogdanović. Sjajnu sezonu u Partizanu, kojeg je "vukao" ka dobrim rezultatima u Evroligi, ali i novim trofejima ABA lige i Košarkaške lige Srbije, krunisao je na Mundobasketu. Jedan je od najzaslužnijih za srebro "orlova", a sa odličnim partijama nastavio je i u dresu Fenerbahčea. Posebno može da bude zadovoljan zato što je iza sebe ostavio dvojicu legendi evropske košarke, Paua Gasola i Dirka Novickog. Njih dvojica su uz Andreja Kirilenka po dva puta bili laureati, a sada im se pridružio i Parker. Listu deset najboljih u 2014. godini zatvaraju Serhio Rodrigez, Jonas Valančijunas i Alesandro Đentile.

 

Pet najboljih

1. Toni Parker - (Francuska - San Antonio)

2. Miloš Teodosić - (Srbija - CSKA)

3. Boris Dijao - (Francuska - San Antonio)

4. Goran Dragić - (Slovenija - Feniks Sans)

5. Bogdan Bogdanović - (Srbija - Partizan/Fenerbahče)

 

Dabović

Uspješnu godinu srpske košarke upotpunila je košarkašica Ana Dabović, koja je izabrana za treću najbolju košarkašicu Evrope. Ispred nje su samo dvije Špankinje Alba Torens i Sančo Litl. Dabovićeva ima 25 godina i igra na poziciji beka. Prošle godine sa reprezentacijom Srbije došla je do četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Turskoj, a trenutno nastupa u ovoj zemlji za Ormanspor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana