Проглашени најбољи кошаркаши Старог континента: Теодосић други, Богдановић пети

Агенције
Проглашени најбољи кошаркаши Старог континента: Теодосић други, Богдановић пети

Лондон - Српски кошаркаши Милош Теодосић и Богдан Богдановић добили су највише гласова публике у избору за најбољег кошаркаша Европе у 2014. години, али су морали да се задовоље другим и петим мјестом, пошто је за најбољег изабран Француз Тони Паркер.

Организатор игре српског националног тима, који је на Свјетском првенству у Шпанији дошао до сребрне медаље, добио је скоро троструко више гласова навијача (29.191 - 10.666), али је стручни жири предност дао шампиону NBA лиге са Сан Антониом. Паркер је добио 382 гласа чланова жирија, док је за лауреат из 2010. године прикупио 248, што је било довољно да Француз уз помало чудан начин бодовања, другу годину заредом постане најбољи на Старом континенту.

- Драго ми је због овог признања које награђује нашу сјајну сезону са Спарсима која је окончана титулом у NBA лиги. Вратили смо се сјајно послије пораза од Мајами Хита годину раније и ово је сјајно. Приказали смо стил кошарке који је био готово савршен - рекао је Паркер.

Иза Паркера и Теодосића остала су велика имена Француз Борис Дијао и Горан Драгић из Словеније. Њих двојица су имали одличну сезону у NBA лиги, а истакли су се и на Свјетском првенству, посебно Дијао, који је био кључна карика "триколора" на путу ка бронзаној медаљи. Затим слиједи један од најбољих младих кошаркаша Европе Богдановић. Сјајну сезону у Партизану, којег је "вукао" ка добрим резултатима у Евролиги, али и новим трофејима АБА лиге и Кошаркашке лиге Србије, крунисао је на Мундобаскету. Један је од најзаслужнијих за сребро "орлова", а са одличним партијама наставио је и у дресу Фенербахчеа. Посебно може да буде задовољан зато што је иза себе оставио двојицу легенди европске кошарке, Пауа Гасола и Дирка Новицког. Њих двојица су уз Андреја Кириленка по два пута били лауреати, а сада им се придружио и Паркер. Листу десет најбољих у 2014. години затварају Серхио Родригез, Јонас Валанчијунас и Алесандро Ђентиле.

 

Пет најбољих

1. Тони Паркер - (Француска - Сан Антонио)

2. Милош Теодосић - (Србија - ЦСКА)

3. Борис Дијао - (Француска - Сан Антонио)

4. Горан Драгић - (Словенија - Феникс Санс)

5. Богдан Богдановић - (Србија - Партизан/Фенербахче)

 

Дабовић

Успјешну годину српске кошарке употпунила је кошаркашица Ана Дабовић, која је изабрана за трећу најбољу кошаркашицу Европе. Испред ње су само двије Шпанкиње Алба Торенс и Санчо Литл. Дабовићева има 25 година и игра на позицији бека. Прошле године са репрезентацијом Србије дошла је до четвртфинала Свјетског првенства у Турској, а тренутно наступа у овој земљи за Орманспор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана