Počinje do sada najskuplja sezona Lige šampiona

Priredio: Ivan Dragičević
Počinje do sada najskuplja sezona Lige šampiona

Barselona - Najjači klubovi Evrope potrošili su na stotine milione evra da bi došli do šanse da se bore za "ušati" pehar Lige šampiona i sa trona skinu madridski Real, koji juri het-trik.

Otkako su beogradski Partizan i Sporting iz Lisabona davne 1955. godine odigrali prvi istorijski meč ovog takmičenja prošlo je mnogo vremena i sjajnih igrača, ali klubovi nikada nisu potrošili ovoliko novca zarad uspjeha.

Prednjači PSŽ koji je sa dva transfera oborio dosadašnji svjetski rekord, pa su arapski vlasnici morali da kopaju nove bušotine da bi isplatili Nejmara i Kilijana Mbapea. Vrijednost 32 tima učesnika grupne faze iznosi 9,4 milijarde evra, s tim da je branilac trofeja Real Madrid na vrhu sa timom vrijednim astronomskih 743,8 miliona evra, dok potpuni kontrast predstavlja Maribor sa igračkim sastavom od 13,95 miliona evra.

Slovenački šampion je jedini klub iz regiona koji se plasirao u grupnu fazu, na posljednjoj prepreci stala je Rijeka, dok su Partizan i Vardar zaustavljeni u trećem pretkolu. Ulazak u grupu klubovima je donio oko 14 miliona evra, što je svakako velika injekcija za finansijski slabije ekipe poput Maribora ili debitanta Karabaga.

Za pobjedu u finalu namijenjena je nagrada od 15,5 miliona evra, ali ukupni prihod u slučaju savršene sezone može dostići 57 miliona evra i tu se računa samo novac dobijen pobjedama.

Kada se na to sve dodaju televizijska prava, klubovi i UEFA zarade ogroman novac. Finale je na rasporedu 26. maja na Olimpijskom stadionu u Kijevu, a pretendenata na prestonicu Ukrajine ima mnogo. Kladionice favorizuju Real Madrid i PSŽ, a zatim slijede Bajern, Barselona, te rivali iz Mančestera Junajted i Siti.

Ove godine među elitom je 16 Srba, od toga trojica u Olimpijakosu. Kao član Junajteda Nemanja Matić ima najbolje šanse da osvoji Ligu šampiona i da krene koracima Nemanje Vidića, Dejana Stankovića i Branislava Ivanovića.

Već na otvaranju takmičenja u utorak od 20.45 časova na programu je veliki derbi između Barselone i Juventusa. "Stara dama" je lani u četvrtfinalu očitala lekciju Kataloncima koji i bez Nejmara imaju najviše ambicije. Veoma interesantan meč je u Rimu, jer "vučica" u isto vrijeme dočekuje Atletiko Madrid, a arbitar meča je najbolji srpski sudija Milorad Mažić, kojem će pomagati Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, četvrti sudija biće Nemanja Petrović, dok su iza gola Nenad Đokić i Danilo Grujić.

Grupa A

Večeras: Mančester j. - Bazel, Benfika - CSKA (20.45 časova).

Mančester j.

Benfika

CSKA

Bazel

Grupa B

Večeras: Seltik - PSŽ, Bajern - Anderleht (20.45).

PSŽ

Anderleht

Bajern

Seltik

Grupa C

Večeras: Čelzi - Karabag, Roma - Atletiko M. (20.45).

Čelzi

Roma

Atletiko M.

Karabag

Grupa D

Večeras: Barselona - Juventus, Olimpijakos - Sporting (20.45).

Juventus

Barselona 

Olimpijakos

Sporting

Grupa E

Sutra: Liverpul - Sevilja, Maribor - Spartak (20.45).

Liverpul

Sevilja

Spartak

Maribor

Grupa F

Sutra: Šahtjor - Napoli, Fejenord - Mančester s (20.45).

Mančester s.

Napoli

Fejenord

Šahtjor

Grupa G

Sutra: Lajpcig - Monako, Porto - Bešiktaš (20.45).

Monako

Porto

Bešiktaš 

Lajpcig

Grupa H

Sutra: Real - APOEL, Totenhem - Borusija D. (20.45).

Totenhem

Borusija D.

Real M.

APOEL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana