Почиње до сада најскупља сезона Лиге шампиона

Приредио: Иван Драгичевић
Почиње до сада најскупља сезона Лиге шампиона

Барселона - Најјачи клубови Европе потрошили су на стотине милионе евра да би дошли до шансе да се боре за "ушати" пехар Лиге шампиона и са трона скину мадридски Реал, који јури хет-трик.

Откако су београдски Партизан и Спортинг из Лисабона давне 1955. године одиграли први историјски меч овог такмичења прошло је много времена и сјајних играча, али клубови никада нису потрошили оволико новца зарад успјеха.

Предњачи ПСЖ који је са два трансфера оборио досадашњи свјетски рекорд, па су арапски власници морали да копају нове бушотине да би исплатили Нејмара и Килијана Мбапеа. Вриједност 32 тима учесника групне фазе износи 9,4 милијарде евра, с тим да је бранилац трофеја Реал Мадрид на врху са тимом вриједним астрономских 743,8 милиона евра, док потпуни контраст представља Марибор са играчким саставом од 13,95 милиона евра.

Словеначки шампион је једини клуб из региона који се пласирао у групну фазу, на посљедњој препреци стала је Ријека, док су Партизан и Вардар заустављени у трећем претколу. Улазак у групу клубовима је донио око 14 милиона евра, што је свакако велика ињекција за финансијски слабије екипе попут Марибора или дебитанта Карабага.

За побједу у финалу намијењена је награда од 15,5 милиона евра, али укупни приход у случају савршене сезоне може достићи 57 милиона евра и ту се рачуна само новац добијен побједама.

Када се на то све додају телевизијска права, клубови и УЕФА зараде огроман новац. Финале је на распореду 26. маја на Олимпијском стадиону у Кијеву, а претендената на престоницу Украјине има много. Кладионице фаворизују Реал Мадрид и ПСЖ, а затим слиједе Бајерн, Барселона, те ривали из Манчестера Јунајтед и Сити.

Ове године међу елитом је 16 Срба, од тога тројица у Олимпијакосу. Као члан Јунајтеда Немања Матић има најбоље шансе да освоји Лигу шампиона и да крене корацима Немање Видића, Дејана Станковића и Бранислава Ивановића.

Већ на отварању такмичења у уторак од 20.45 часова на програму је велики дерби између Барселоне и Јувентуса. "Стара дама" је лани у четвртфиналу очитала лекцију Каталонцима који и без Нејмара имају највише амбиције. Веома интересантан меч је у Риму, јер "вучица" у исто вријеме дочекује Атлетико Мадрид, а арбитар меча је најбољи српски судија Милорад Мажић, којем ће помагати Милован Ристић и Далибор Ђурђевић, четврти судија биће Немања Петровић, док су иза гола Ненад Ђокић и Данило Грујић.

Група А

Вечерас: Манчестер ј. - Базел, Бенфика - ЦСКА (20.45 часова).

Манчестер ј.

Бенфика

ЦСКА

Базел

Група Б

Вечерас: Селтик - ПСЖ, Бајерн - Андерлехт (20.45).

ПСЖ

Андерлехт

Бајерн

Селтик

Група Ц

Вечерас: Челзи - Карабаг, Рома - Атлетико М. (20.45).

Челзи

Рома

Атлетико М.

Карабаг

Група Д

Вечерас: Барселона - Јувентус, Олимпијакос - Спортинг (20.45).

Јувентус

Барселона 

Олимпијакос

Спортинг

Група Е

Сутра: Ливерпул - Севиља, Марибор - Спартак (20.45).

Ливерпул

Севиља

Спартак

Марибор

Група Ф

Сутра: Шахтјор - Наполи, Фејенорд - Манчестер с (20.45).

Манчестер с.

Наполи

Фејенорд

Шахтјор

Група Г

Сутра: Лајпциг - Монако, Порто - Бешикташ (20.45).

Монако

Порто

Бешикташ 

Лајпциг

Група Х

Сутра: Реал - АПОЕЛ, Тотенхем - Борусија Д. (20.45).

Тотенхем

Борусија Д.

Реал М.

АПОЕЛ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана