Pobjeda Novaka za ostanak na tronu

Dušan Repija
Pobjeda Novaka za ostanak na tronu

London - Novak Đoković je na kraju sezone u strašnoj formi. To je potpuno jasno poslije dva odigrana meča na završnom mastersu, u kojima je izgubio samo pet gemova, ali posao još nije završen.

Da bi godinu završio na prvom mjestu ATP liste potrebna mu je još pobjeda protiv Tomaša Berdiha, a da bi bio potpuno siguran učesnik polufinala, mora da osvoji bar set. Đoković je u drugom kolu prosto pregazio Stanislasa Vavrinku (6:3, 6:0), koji je dva od tri osvojena gema dobio na početku meča i tako mu se osvetio za poraz u četvrtfinalu Australijen opena. Čak i kada je bilježio pobjede u serijama, Đoković nije naglašavao da je prezadovoljan igrom, ali je sada pohvalio sam sebe.

- Bili su to stvarno mečevi za čistu desetku. Stvarno, verujem da ne može bolje od ovoga, izgubio sam samo pet gemova u prva dva kola. Vavrinka je na samom početku meča igrao dobro, ali ja sam bio miran. Pokušao sam da igram agresivno na drugi servis, a on je bio nekoliko metara iza osnovne linije i tada sam je počeo da diktiram ritam - rekao je Đoković.

On je ponovio da je jedan od ključnih faktora dobre igre i velikog samopouzdanja činjenica da je nedavno postao otac.

- Drugačije se osećam na terenu otkako sam postao otac. Voleo bih da me sin gleda kako igram ovde. Svi mi imamo snove i ambicije, a ovo je definitivno jedan od mojih najboljih turnira. Pritisak je konstantan, ali privilegija je biti ovde - poručio je Đoković.

Prvi teniser svijeta i Berdih do sada su se sastajali 18 puta, a skor je 16:2 za Đokovića. Ove godine sastali su se samo jednom, u finalu turnira u Pekingu, kada je bilo 6:0, 6:2. Posljednji put češki teniser je bio bolji od Novaka u četvrtfinalu prošlogodišnjeg mastersa u Rimu, kada je do pobjede došao sa 2:6, 7:5, 6:4.

- Nije mi potrebno da mi neko kaže da moram da pobedim, već to znam. To i pokušavam da uradim, zato sam i došao ovde. Želim da pobedim u svakom meču koji igram i takav pristup ću imati - naglasio je Đoković.

Rivalstvo

Đokovića su novinari zamolili da uporedi svoja rivalstva sa Rodžerom Federerom i sa Rafaelom Nadalom.

- Svako od tih rivalstava je posebno na svoj način. Oni su različiti igrači koji mnogo donose tenisu na terenu i van njega. Za mene je divno iskustvo bilo osvojiti Australijen open 2008, ali posle toga sam gubio od njih najveći broj mečeva na grend slem turnirima. Prevazišao sam neke sumnje i mečevi sa njima dvojicom učinili su me jačim igračem, učinili su da shvatim da moram da napredujem da bih osvajao titule i postao broj jedan. Mislim da su ta rivalstva doprinela mojim uspesima - rekao je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana