Побједа Ђоковића и Пикеа – велике промјене у Дејвис купу

Агенција
Побједа Ђоковића и Пикеа – велике промјене у Дејвис купу

Међународна тениска федерација (ИТФ) званично је саопштила је да ће доћи до великих промјена у Дејвис купу.

ИТФ је објавио да је договорио сарадњу са компанијом Космос – уговор је потписан на 25 године и вриједан је три милијарде долара.

Оснивач и предсједник инвестиционе групе је штопер Барселоне Ђерар Пике, а компанија је подржана од стране Хирошија Микитанија, извршног директора компаније Ракутен.

Управа ИТФ једногласно је одлучила да креира нови велики велики турнир који ће се одржати на крају године – Свјетско екипно првенство у тенису.

Такмичење је предвиђено да буде у новембру и да траје нешто више од седам дана. На њему ће учествовати 18 репрезентација које ће бити подјељене у неколико (није још прецизирано) група.

Послије групне фази услиједили би елиминациони дуели (четвртфинале), а играла би се два сингла и један дубл, на два добијена сета. Сигурни учесници би биле селекције из Свјетске групе (16) док би двије биле накнадно изабране.

"Ово је велика промјена за тенис и ИТФ. Наша комисија је подржала амбициозни план за будућност Дејвис купа. Наша визија је да направимо велико финале на крају сезоне које ће бити фестивал тениса и забаве. На њему ће учествовати најбољи тенисери који ће представљати своје нације и који ће одлучивати о шампиону Дејвис купа", рекао је предсједник Дејвид Хагерти.

Иначе велики заговорник оваквог плана је и српски тенисер Новак Ђоковић. Некада најбољи играч свијета у неколико наврата јавно је наглашавао да је потребно мијењати Дејвис куп.Међутим у прошлости није имао велику подршку.

Појавом компаније Космос и Ђерара Пикеа створила се могућност за тако нешто, Међународна тениска федерација је прихватила план и сва је прилика да ћемо ускоро гледати Свјетско екипно првенство у тенису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана