Piksi plaćeniji od Zidana i Klopa

Glas Srpske
Piksi plaćeniji od Zidana i Klopa

Banjaluka - Dragan Stojković Piksi je osmi najplaćeniji trener svijeta u ovom trenutku, jer u svom klubu Gvangžu R&F zarađuje čak osam miliona evra po sezoni.

Vlasnici kineskih klubova već nekoliko sezona izdvajaju basnoslovne cifre, jer samo tako mogu da privole velike zvijezde, što fudbalere, što trenere, da grade karijeru u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Piksi je svakako veliko ime na Dalekom istoku, jer je ostavio neizbrisiv trag igrajući za japansku Nagoju, a sada je na dobrom putu da to isto učini u Kini. Plaćeniji od legende Crvene zvezde u Kini samo su Fabio Kanavaro (Gvangžu Evergrande - 12 miliona), trener Hbeija Manuel Pelegrini, koji godišnje inkasira deset miliona evra, baš kao i Fabio Kapelo u Đangsuu. Osim Piksijevih rivala u Kini, veće plate imaju još samo četvorica stručnjaka na svijetu. Selektor Kine Marčelo Lipi je apsolutni rekorder, a fudbalski savez ove zemlje uplaćuje mu godišnje čak 20 miliona evra. Bez obzira na platu, iskusni italijanski stručnjak nije uspio da odvede Kineze na Mundijal u Rusiju, ali je dobio povjerenje da pokuša još jednom. Osim stručnjaka koji su direktno povezani sa kineskim fudbalom, plaćeniji od Stojkovića samo su tri menadžera iz Premijer lige. Strateg Mančester sitija Pep Gvardiola zarađuje 17,3 miliona, samo 400.000 više od velikog rivala sa klupe komšijskog Junajteda Žozea Murinja. Tačno deset miliona zarađuje menadžer Arsenala Arsen Venger. 

Iza Piksija su ostali stručnjaci poput Jirgena Klopa, koji u Liverpulu ima 7,9 miliona, Antonio Konte inkasira 7,3 miliona na klupi Liverpula, dok aktuelni osvajač Lige šampiona sa Real Madridom Zinedin Zidan ima "samo" 4,85 miliona evra.

Stojković je bio velika želja predsjednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze, koji ga je vidio kao nasljednika Slavoljuba Muslina, ali je očigledno da se FSS, kao ni 99,9 odsto odsto klubova na svijetu ne mogu nositi sa Kinezima. Stojković je baš u jeku spekulacija da će sjesti na klupu "orlova" produžio ugovor sa sadašnjim klubom do 2021. godine. 

Zahavi prva violina

Bivši napadač Makabija iz Tel Aviva Eran Zahavi najbolji je igrač Stojkovićevog kluba i najbolji strijelac lige prošle sezone. Zahavi je postigao 27 golova, a Gvangžu R&F zauzeo peto mjesto na tabeli. Osim Zahavija, u klubu su dva Brazilca, Renatinjo i Žunior Urso, a nedavno je stigao Marko Petković, koji će biti uzdanica u novoj sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana