Ово су најбогатији власници клубова

Nezavisne.com
Ово су најбогатији власници клубова

Фудбал чине сјајни играчи, пуни стадиони, ватрени навијачи... али много тога не би било могуће да нема богатих власника клубова, који улажу велики новац и с разлогом могу да се назову господарима најважније споредне ствари на свијету.

Нова ера фудбала почело је 2003. године, када је Роман Абрамович, богати Рус, купио Челси и од њега направио један од најбољих клубова данашњице уложивши преко милијарду долара. Тада је био најбогатији власник неког клуба, али већ одавно не може да се похвали том титулом, иако му је богатство процијењено на 9,6 милијарди долара, доноси Гоал.цом.

Истина, неки улажу више, неки мање, али свима је циљ стварање тима који ће бити у врху. Титулу најбогатијег власника фудбалског клуба носи најбогатији човјек свијета Карлос Слим Хелу, већински власник Овиједа. Његово богатство је процијењено на 86,3 милијарде долара и осим Овиједа власник је Пачуке и Леона. Хелу је новац зарадио улажући кроз конгломерат "Гроупо Kарсо", а главни циљ му је Овиједо вратити у Примеру након много година играња у другој лиги.

Још један шпански клуб може да се похвали богатим власником и то другим на листи. Ради се о Депортиво ла Коруњи, која је у власништву Амансија Ортеге, чије је богатство процијењено на 62,9 милијарди долара. Он је недавно одступио с мјеста предсједника модног конгломерата "Инидитекс", који под собом има више од 5.000 продавница у 77 земаља, укључујући "Зару" и "Страдивиариус". Шпански модни тајкун ипак не може да се похвали великим улагањима и његов тим је ове сезоне тек у посљедњем колу изборио опстанак у Примери.

Иако се очекивало да ће заузети прво мјесто, ипак мора да се задовољи бронзом и поред богатства од 34 милијарде долара. Ради се о шеику Мансоуру бин Зајед ал Нахјану, власнику Манчестер Ситија, Мелбурн Ситија и Њујорк Ситија. Од Манчестер Ситија је направио екипу која може да се бори за врх у Енглеској и већ два пута је освајао Премијер лигу, али му недостаје искорак у Лиги шампиона. Познат је као власник који нема змију у џепу и даје плате у десетинама милиона долара само да би најбоље играче видио у дресу "грађана".

Одмах иза шеика је комшија из другог дијела Манчестера Џорд Сорос, који је власник дијела дионица Јунајтеда. Бивши власник ДЦ Јунајтеда има богатство процијењено на 24 милијарде долара, а познат је по томе да је 1992. зарадио милијарду долара у једном дану на продаји девиза за вријеме "црне сриједе".

Да се највише улаже у Енглеској и да је тамо можда и најлакше купити клуб, говори то да је власник дијела дионица Арсенала пети на листи најбогатијих челника клубова. Његово име је Алишер Усманов и има богатство процијењено на 19,4 милијарде долара. Он је најбогатији човјек у Русији и улаже у телекомуникације, медијске концерне, рударство и жељезо. Тренутно је власник мањег броја дионица, а има афинитете да постане већински власник "тобџија".

У топ 10 најбогатијих власника се налазе редом Пол Ален (Сијетл, 16,3 милијарде евра), Лакшми Митал (КПР, 16,1 милијарда долара), Франсоа Анри (Рен, 15,5 милијарди долара), Џон Фредриксен (Валеренга, 14,5 милијарди долара) и Ринат Ахметов (Шахтјор, 12,8 милијарди долара).

За разлику од наведених, фудбалом влада и неколико власника који нису изборили мјесто међу 10 најбогатији, а најпознатији без премца су Абрамович, Силвијо Берлускони, Дмитриј Риболовљев и Џо Луис. Абрамович улаже у Челси, Берлускони (7,9 милијарди долара) је деценијама власник Милана, Риболовљев (8,8 милијарди долара) од Монака прави јак европски клуб, док Луис (4,8 милијарде долара) с Тотенхемом покушава да се избори за мјесто под сунцем у Енглеској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана