Орлови имају серум за Шведа

Глас Српске
Орлови имају серум за Шведа

Истанбул - Прилику да се реванширају Русима за пораз из групне фазе такмичења добили су кошаркаши Србије који вечерас од 20.30 часова поново играју против "зборнаје" за улазак у финале Евробаскета.

Најзрелијом утакмицом на шампионату Србија је рутински прескочила Италијане (83:67) и дошла до четвртог полуфинала у ери Александра Ђорђевића. Човјек рођен да успије са карактером који не познаје ништа друго до побједе и константне борбе за понос и славу, творац је нове, моћне генерације српских кошаркаша. За четири године откако је на клупи, "орлови" су сваки пут били међу четири најбоље екипе, било да су се играле Олимпијске игре, Европско или Свјетско првенство. Србија је спремна за изазов звани Русија и Алексеј Швед, играч за којег још нико није нашао серум.

- Напад доноси једну победу, одбрана медаљу. Руси су изузетно спремни, ово је најбоља екипа коју су довели последњих година. Швед је лидер, прави мотор екипе сачињене од искусних евролигашких играча. Имају Тимофеја Мозгова на позицији центра који даје физичку страну и предност. У групи су први кренули физички и истерали нас из комфорних ситуација. Извукли смо поуке, одговорићемо снажно, а посебан квалитет ове групе момака је посвећеност и начин на који прихватају информације - рекао је Ђорђевић.

Све руске акције крећу од Шведа и неријетко је једини који има контакт с лоптом. Велику минутажу добијају Мозгов и Андреј Воронцевич, који купе већину скокова "зборнаје". Селектор Серегеј Базаревич дао је потпуну слободу најплаћенијем кошаркашу Европе и остатак екипе нема проблем с тим. Неку тајну одаће им члан стручног штаба, српски тренер из Власотинца Саша Грујић. "Помоћно особље" чине Никита Курбанов, Виталиј Фридзон, Дмитри Хвостов, Андреј Зубков и Семјон Антонов, док Дмитри Кулагин има таленат и способност да креира. Руси играју у споријем ритму, баш као и Србија, с тим да је лопта константно код Шведа, па играч Химкија има 16 шутева по утакмици уз 49 одсто прецизности за два и 35,8 одсто за три поена. Велику штету Хрватима направили су из "пик ен рол" игре, када је Швед дистрибуирао лопте са лакоћом, а руски шутери кажњавали сваку ситуацију када су имали отворен поглед према кошу. Србија игра одличну одбрану, притисак на лопту могу да изврше Стефан Јовић и Драган Милосављевић, а сви "мали" преузимају, као што су то одлично радили против Италије, посебно код блокада и отварања Марка Белинелија. Мозгов вјероватно најбоље може да одговори Бобану Марјановићу код одбране на ниском посту, јер је довољно висок и снажан да му се супротстави.  

Подршка Ђоковића

"Орлови" су елиминисали Италију и играће у полуфиналу против Русије, а Новак Ђоковић имао је поруку за тим Саше Ђорђевића.

- Кошарка нам је свима у крви, идемо! Гледам меч код куће са пријатељима из Италије, тренутно смо у такмичарском расположењу - поручио је Ђоковић, који је ово написао и на италијанском.

Лазић остаје уз екипу

Због повреде бутног мишића Бранко Лазић не може да помогне на паркету, али остаје уз тим до краја првенства.

- Паузираћу две седмице. Примио сам плазму и биће ваљда боље до почетка сезоне. Био сам у екипи и сад се деси ово и то на првој утакмици. Болове имам од тада, а пре три-четири дана нисам могао да ходам. Отишао сам на магнетну резонанцу и показало се да имам озбиљнију повреду. Надам се да ће све то медаља залечити - рекао је Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана