Орлови без злата послије драме

Б92
Орлови без злата послије драме

Кошаркаши Србије нису успјели да освоје злато на Евробаскету, пошто су у драматичном финалу изгубили од Словеније са 93:85.

Србија је имала шансу да направи велики преокрет у финишу, али 'Орлови' нису имали снаге и концентрације у финишу, као ни рјешења за нестварног Горана Драгића.

Плејмејкер Мајамија одиграо је меч каријере у националном тиму – постигао је 35 поена (12-22 из игре, 3-7 за три, 8-9 пенали), уз 7 скокова, 3 асистенције и 2 украдене лопте.

Он је практично сам носио свој тим у првом полувремену које је завршио са 26 поена, уз погођених 9 шутева из 14 покушаја, за историјско злато у првом финалу Словеније на неком великом такмичењу.

С друге стране, изабраници Александра Ђорђевића играли су треће финале на великим такмичењима у посљедње три године и поново се у Београд враћају са сребрном медаљом, што никако не треба схватити као неуспјех.

Национални тим је остао без седам стандардних играча и, упркос болном поразу, 'Орлове' у понедјељак треба дочекати као хероје.

Међутим, није само Горан био тај који је донио медаљу – велику улогу имали су Клемен Препелич који је шутирао изузетно на овом такмичењу, као и у финалу (21 поена уз 4 тројке из 8 покушаја), Јака Блажич који је повукао када су носиоци игре били ван паркета, али и натурализовани Американац Ентони Рендолф. Крилни центар Реал Мадрида је у самом финишу, када се резултат ломио, креирао неколико важних кошева, а меч завршио са 11 поена и 4 ухваћене лопте.

Утакмица је почела у брзом ритму и Србија је захваљујући Богдану Богдановићу веома добро почела. Едо Мурић је на другој страни постигао првих пет поена, али је бек Сакрамента са три асистенције разиграо Огњена Кузмића.

Словенци су узвраћали захваљујући одличном шуту, прије свега са спољних позиција, па је Србија имала кош предности на крају прве четвртине. Међутим, почетком другог периода се све промјенило – судијска тројка је промјенила критеријум, почела да свира готово све у корист 'Змајчека' и они су то искористили на невјероватан начин.

Прво је Клемен Препелич повео серију далекометном паљбом, публику је распалио Лука Дончић, а све наставио незаустављиви Горан Драгић. Плејмејкер Мајамија погађао је из свих позиција, пробијао одбрану Србије како је хтио и реализовао све пенале које је добио.

За нешто више од 16 минута, колико је провео на паркету у првом полувремену, погодио је 9 од 14 шутева из игре, за нестварних 26 поена. Екипа Игора Кокошкова је захваљујући њему, али и судијама, на одмор отишла са девет поена предности.

Како је завршио прво, Горан је тако наставио у другом полувремену – погодио је тројку и чинило се да ће Словенија тада преломити сусрет. Десило се потпуно супротно, пошто су српски репрезентативци мало-помало хватали прикључак.

Упркос јефтиним грешкама, Богдановић је повукао, екипа је сачекала нешто слабији период игре ривала и у последњих 10 минута се ушло у резултатском егалу.

Тада је, поред српског бека, одговорност преузео капитен Мачван и у свом стилу одржавао резултат. Лепу ролу имао је и Владимир Штимац, али је поново попустила концентрација у финишу. Словенија се са неколико тешких поена, на већ описан начин, преко Рендолфа, Препелича и Блажича одлепила, судије су мало припомогле и повратка за Србију није било.

Сепски тим предводио је Богдановић са 22 поена (2-11 за три), уз 4 скока и 5 асистенција, али је једину праву подршку имао у Мачвану – 18 поена и 5 ухваћених лопти. Изостао је већи учинак центара (Кузмић и Марјановић по 6 поена), а слиједећи најефикаснији био је Лучић са 9 поена.

Најбољу петорку Евробаскета чине Драгић, Швед, Богдановић, Дончић и Пау Гасол, док је МВП очекивано Горан Драгић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана