Ол-стар: Поклон за Лавина, Клеј побједио Стефа VIDEO

Агенције
Ол-стар: Поклон за Лавина, Клеј побједио Стефа VIDEO

Зек Лавин је други пут заредом побједио у такмичењу у закуцавањима, а Клеј Томпсон је у дуелу са Стефом Каријем однио трофеј намијењен најбољем тројкашу.

У другом дану Ол-стар викенда који се одражава у Торонту одржано је и такмичење у вјештинама у ком је славио центар Минесота Тимбервулвса Карл Ентони Таунс.

Његов клупски друг, Зек Лавин ушао је у историју као тек четврти играч који је успио да одбрани титулу у надметању у закуцавањима, послије Џејсона Ричардсона, Мајкла Џордана и Нејта Робинсона.

Ипак, чини се да је до тог признања дошао потпуно незаслужено и да је трофеј требало да заврши у рукама крилног центра Орландо Меџика Арона Гордона који је публици у Канади приредио прави спектакл.

Оно што је Стеф Кари урадио прошле године ове је успио да учини други члан "Сплеш брадрса", Клеј Томпсон, пошто је изједначио рекорд свог саиграча из Голден Стејта. Бек Вориорса је убацио 27 поена у финалној рунди и први пут у каријери остварио тријумф на појединачном такмичењу на Ол-стару.

Можда и највеће изненађење приредио је прошлогодишњи први пик на драфту, Карл Ентони Таунс је доказао да центри понекад могу и боље да се снађу у презентовању својих вештина од бекова, у директним дуелима је био бољи од Дрејмонда Грина, Демаркуса Казинса и Ајзее Томаса за још један трофеј који одлази у Минесоту.

Лавин у историји, Гордон "морални победник"

"Најбоље такмичење икада", готово је једногласно мишљење љубитеља атрактивних закуцавања, којима су Зек Лавин и Арон Гордон пружили оно што њихове колеге нису успевале протеклих десетак година. У други план су потпуно пали Вил Бартон и Андре Драмонд, имали су сјајне идеје, међутим нису успјели да их реализују, па је од почетка такмичење било "плес у двоје".

А Лавин и Гордон су се толико заиграли да се морало у продужетке, из којих је као побједик изашао плејмејкер Тимбервулвса, може се рећи потпуно незаслужено, с обзиром на то шта је приказао крилни центар Орланда.

Сада већ двоструки шампион је од жирија који су чинили Дикембе Мутомбо, Трејси Мекгрејди, Меџик Џонсон, Шакил О Нил и Џорџ Гервин практично добио побједу на поклон и укупно 299 од могућих 300 поена, иако је Гордон, ако ништа друго, приказао оно што се од њега можда очекивало, али свакако нико није могао да се закуне да ће урадити оно што је урадио.

Ријечи су сувишне за спектакуларна закуцавања млађег брата некадашњег кошаркаша Партизана Друа Гордона, која му ипак нису била довољна за титулу јер је Лавин увијек имао некакав одговор који се жирију, као по правилу, више свиђао:

Томпсон урадио оно што је мало њих успјело

"Биће најбоље такмичење икада", говорило се уочи почетка Ол-стар викенда, односно од тренутка када је саопштено да ће у шутирању тројки укрстити копља Стеф Кари, Клеј Томпсон, Џеј Џеј Редик...

Томпсон је урадио оно што је мало коме пошло за руком ове сезоне – побједио је тренутно најбољег кошаркаша на свијету и то у дисциплини која му је омиљена.

Бек Вориорса је од почетка ставио до знања конкурентима да је веома спреман за побједу, у првој рунди је убацио 22 поена, а умало се догодило велико изненађење на самом крају уводног распуцавања. Кари је јурио резултат од преко 20 поена који су остварили Џејмс Харден, Џеј Џеј Редик и Девин Букер.

Посљедњом шареном лоптом, на посљедњој "полици", у посљедњој секунди изборио је 21 поен и директан пласман у финале, док су у бараж морала поменута тројица кошаркаша.

Најмлађи је био најприсебнији, Харден је промашио тактику, ставио је рек са шареним лоптама на централну позицију и за 30 секунди није успио да испали свих пет лопти, Редик није могао да уђе у праву серију, тако да се "Сплеш брадрсима" у коначном окршају придружио 19-годишњи бек Финикс Санса.

Два поена више у односу на прву рунду убацио је Кари, пред Томпсоном је био озбиљан задатак, а он га је испунио са лакоћом која до сада није виђена у такмичењу за најбољег тројкаша. Оставио је шарене лопте за посљедњи рек, већ трећом изједначио резултат свог клупског друга, а онда убацио и двије које су му преостале, за изједначавање рекорда који је, послије промјене правила, био у Каријевим рукама.

Кад је центар бржи од плејмејкера...

Надметање у кошаркашким вјештинама ове године добило је нешто другачији изглед од онога на које смо навикли, поред бекова прилику да покажу шта знају имали су и играчи којима је посао под кошем. И то се показало као добитна комбинација за најбољег рукија сезоне, Карла Ентонија Таунса.

Младић који може да уради све на терену је то потврдио и овога пута, у директним дуелима је био бољи од Дрејмонда Грина, Демаркуса Казинса и, у финалу, Ајзее Томаса, који је претходно прошао двобоје против Емануела Мудиаја и Си Џеја Мекалума.

Потпуно спекталуларно је изгледао Таунсов побједнички пут, заостајао је за Грином у првој рунди, мучио се са провлачењем лопте кроз усправно постављени обруч, али је онда искористио шансу која му се указала и из другог пута убацио тројку.

Све је далеко боље изгледало против Казинса, летео је Таунс по паркету, све урадио како треба, а Бугију није дозволио ни да дође до прилике да упути шут ван линије 7,24 и пласирао се у финале. Страшан дуел је услиједио у финалу, против себе је Таунс имао Ајзеу Томаса, пратио је омаленог плеја Бостона у стопу, у једном моменту га претрчао и успио да га побједи у стилу – лаганом тројком, додуше тек из четвртог покушаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана