Obezglavljene FIFA i UEFA

Agencije
Obezglavljene FIFA i UEFA

Nion - Svjetska i Evropska fudbalska asocijacija FIFA, odnosno UEFA posljednjih nekoliko godina sve više gube kredibilitet, a najnovija događanja, gdje su suspendovani njihovi predsjednici Sep Blater i Mišel Platini, govore da se sve više sumnja u časne radnje u ovim kućama.

U razmaku od samo dva dana Etički komitet FIFA suspendovao je na po 90 dana Blatera i Platinija čime je nastavljena borba protiv nečasnih radnji u kojima su učestvovali članovi ovih organizacija, a očigledno i čelni ljudi. Nekolicina funkcionera, prije svega FIFA, već neko vrijeme su pod istragama zbog sumnji da su primali mito, a sada je stvar došla do samih predsjednika. Blateru i Platiniju zabranjeno je da se u naredna tri mjeseca bave aktivnostima vezanim za fudbal na nacionalnom i međunarodnom nivou.

- Osnov za odluku o suspenziji su istrage koje sprovodi Etička komisija - navodi se u saopštenju tog tijela FIFA.

Blater i Platini su obuhvaćeni istragom koja se bavi korupcionaškim aferama unutar svjetske organizacije. Obojica su bili na policijskom saslušanju nakon što je državni tužilac Švajcarske pokrenuo krivičnu istragu protiv predsjednika FIFA zbog sporne uplate dva miliona franaka koje je uplatio Platiniju. On tvrdi da je to bila validna isplata za posao koji je radio u prethodnih devet godina. Francuz je dao izjavu državnom tužiocu Švajcarske, ali tvrdi da je to učinio kao svjedok, dok švajcarske vlasti kažu da je Platini između svjedoka i optuženog. Pored toga, Etički komitet FIFA je imao još jednu tačku istrage koja datira još iz 2005. godine, a u vezi je sa dogovorom o TV pravima između FIFA i bivšeg predsjednika KONKAKAF zone Džeka Vornera. Blater i Platini negiraju optužbe, a Francuz tvrdi da je i prije nego što je suspendovan znao da će doći do toga.

- Ovo je izuzetno ozbiljna stvar uprkos tome što još nije donesena odluka. Ovakvo "curenje" informacija došlo je na neprihvatljiv način i to samo pokazuje da se pokušava narušiti moj ugled. Posljednjih sedmica naglasio sam svoju spremnost da ću potpuno sarađivati sa vlastima. Uvijek sam postupao u skladu sa moralnim dužnostima - kazao je Platini.

Pored predsjednika FIFA i UEFA, suspendovan je i generalni sekretar FIFA Žerom Vacke, dok je šestogodišnja suspenzija izrečena kandidatu za predsjednika FIFA Južnokorejcu Čang Mong Junu. Pored toga, on će morati da plati i kaznu od 100.000 franaka. Inače, Blater je još od 1975. godine bio uključen u FIFA kao tehnički direktor, a šest godina kasnije i kao generalni sekretar, što mu je donijelo veliki prodor u svjetski fudbal. Predsjednik svjetske kuće fudbala postao je 1998. godine kada je pobijedio Šveđanina Lenarta Johansona, a četiri godine kasnije i predsjednika Afričke konfederacije Isu Hajatua. Nakon toga na izborima 2007. i 2011. nije imao protivkandidata. Tokom mandata pratilo ga je mnogo kontroverzi i finansijskih malverzacija, a optužen je da je zbog novca dodijelio domaćinstvo Svjetskog prvenstva Rusiji (2018) i Kataru (2022). S druge strane, Platini je na čelo evropske kuće fudbala došao 2007. godine i od tada je uveo nekoliko promjena u evropski fudbal. Omogućio je manjim timovima da lakše dođu do Lige šampiona i Lige Evrope, kao i to da 24 reprezentacije učestvuju na prvenstvu Starog kontinenta. Sada se bori da sjedne u predsjedničku fotelju FIFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana