Обезглављене FIFA и UEFA

Агенције
Обезглављене FIFA и UEFA

Нион - Свјетска и Европска фудбалска асоцијација FIFA, односно UEFA посљедњих неколико година све више губе кредибилитет, а најновија догађања, гдје су суспендовани њихови предсједници Сеп Блатер и Мишел Платини, говоре да се све више сумња у часне радње у овим кућама.

У размаку од само два дана Етички комитет FIFA суспендовао је на по 90 дана Блатера и Платинија чиме је настављена борба против нечасних радњи у којима су учествовали чланови ових организација, а очигледно и челни људи. Неколицина функционера, прије свега FIFA, већ неко вријеме су под истрагама због сумњи да су примали мито, а сада је ствар дошла до самих предсједника. Блатеру и Платинију забрањено је да се у наредна три мјесеца баве активностима везаним за фудбал на националном и међународном нивоу.

- Основ за одлуку о суспензији су истраге које спроводи Етичка комисија - наводи се у саопштењу тог тијела FIFA.

Блатер и Платини су обухваћени истрагом која се бави корупционашким аферама унутар свјетске организације. Обојица су били на полицијском саслушању након што је државни тужилац Швајцарске покренуо кривичну истрагу против предсједника FIFA због спорне уплате два милиона франака које је уплатио Платинију. Он тврди да је то била валидна исплата за посао који је радио у претходних девет година. Француз је дао изјаву државном тужиоцу Швајцарске, али тврди да је то учинио као свједок, док швајцарске власти кажу да је Платини између свједока и оптуженог. Поред тога, Етички комитет FIFA је имао још једну тачку истраге која датира још из 2005. године, а у вези је са договором о ТВ правима између FIFA и бившег предсједника КОНКАКАФ зоне Џека Ворнера. Блатер и Платини негирају оптужбе, а Француз тврди да је и прије него што је суспендован знао да ће доћи до тога.

- Ово је изузетно озбиљна ствар упркос томе што још није донесена одлука. Овакво "цурење" информација дошло је на неприхватљив начин и то само показује да се покушава нарушити мој углед. Посљедњих седмица нагласио сам своју спремност да ћу потпуно сарађивати са властима. Увијек сам поступао у складу са моралним дужностима - казао је Платини.

Поред предсједника FIFA и UEFA, суспендован је и генерални секретар FIFA Жером Вацке, док је шестогодишња суспензија изречена кандидату за предсједника FIFA Јужнокорејцу Чанг Монг Јуну. Поред тога, он ће морати да плати и казну од 100.000 франака. Иначе, Блатер је још од 1975. године био укључен у FIFA као технички директор, а шест година касније и као генерални секретар, што му је донијело велики продор у свјетски фудбал. Предсједник свјетске куће фудбала постао је 1998. године када је побиједио Швеђанина Ленарта Јохансона, а четири године касније и предсједника Афричке конфедерације Ису Хајатуа. Након тога на изборима 2007. и 2011. није имао противкандидата. Током мандата пратило га је много контроверзи и финансијских малверзација, а оптужен је да је због новца додијелио домаћинство Свјетског првенства Русији (2018) и Катару (2022). С друге стране, Платини је на чело европске куће фудбала дошао 2007. године и од тада је увео неколико промјена у европски фудбал. Омогућио је мањим тимовима да лакше дођу до Лиге шампиона и Лиге Европе, као и то да 24 репрезентације учествују на првенству Старог континента. Сада се бори да сједне у предсједничку фотељу FIFA.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана