Novak uoči polufinala: Puj nije slučajno tu, pobeđivao je i Rafu

B92
Novak uoči polufinala: Puj nije slučajno tu, pobeđivao je i Rafu

Novak Đoković u petak igra svoje sedmo polufinale u Melburnu. U prethodnih šest je slavio, a kad god je bio među četiri, donosio je titulu iz Australije.

Protiv Luke Puja, trenutno 31. tenisera svijeta, koji je plasmanom među četiri obezbjedio skok u Top 20, Novak do sada nije igrao nijednom. ali kaže da zna o kakvom protivniku je riječ.

Za Novaka je uvijek bitno da ima inspiraciju, a uoči ovog meča jasno je zbog čega nije želio da govori o eventualnom finalu iz snova sa Rafaelom Nadalom. „Mislim da je najveći zadatak da budeš usredsređen samo na taj jedan meč. Na ono što se događa na terenu. Ukoliko premotavaš film i razmišljaš o tome šta je bilo ili šta će se dogoditi, ili se trudiš da izmeniš situacije koje su se već dogodile, automatski trošiš energiju koja ti je neophodna za taj sadašnji trenutak. U suštini, najveći zadatak svih nas u sportu je da se usmerimo na ono što se dešava”, poručio je Đoković.

Za polufinale Grend slem turnira ne treba mu posebna motivacija.

Inspiracije i motivacije uvek imam mnogo zato što je svrha mog igranja meni sasvim jasna. Ako je sportisti jasno zašto igra, onda motivaciju ne treba ni da traži, zato što je ona automatski tu”, jasan je Novak.

Sve zavisi i od uslova za igru. Gledaću da od početka krenem kao protiv Nišikorija, koncentrisano, u dobrom intenzitetu, da pokušam da mu što pre oduzmem servis. Luka je vrlo svestran igrač, kompletan je. Verovatno njegova kretnja i bekhend su u poslednjih nekoliko godina bili nešto slabiji u njegovoj igri u odnosu na servis i forhend. Međutim, i tu je napredovao, to je primetno, u suprotnom ne bi ni stigao do polufinala”, kaže Novak.

Puj je u karijeri osvojio pet titula, a na turnirima četvorke najbolji plasman mu je ovaj u Melburnu. Prije dvije i po godine stigao je do četvrtfinala Vimbldona i US Opena. Ovde u Melburnu zaista je igrao odlično.

Prilično je dobro igrao i protiv Raonića, ka i protiv Ćorića, gledao sam oba meča. Takođe, popravio je i kretnju , što mu je nedostajalo ranije u igri. Kompletirao je igru, ali opet imam više iskustva od njega u završnicama Grend slem turnira. S druge strane, ne očekujem ni da bude impresioniran Centralnim terenom ili tome slično. Igrali smo jedan protiv drugog mnogo puta na treninzima. Odlično poznajemo igru i jedan i drugi. On je već dobio i Nadala u Njujorku pre nekoliko godina i zaslužuje poštovanje”, izjavio je Đoković.

Sa Marjanom Vajdom u timu, Novak je u 2018. uspio da osvoji dvije grend slem titule. Smiješi mu se i treća uzastopna, a slovački stručnjak ima velike zasluge za Novakov povratak na tron svjetskog tenisa.

Važno je da se vratio, on mi je kao član porodice. Ne posmatram ga samo profesionalno, kao svog trenera nego i kao čovjeka koji mi je mnogo pomogao u životu i sa kojim sam osvojio svoju prvu profesionalnu titulu. Prošli smo mnogo zajdničkih trenutaka. Iako nismo sarađivali 12 mjeseci, stalno smo bili u kontaktu i to pokazuje da je naš odnos mnogo više od profesionalnog “, zaključio je najbolji teniser svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana