Novak od ivice provalije do pobjede!

B92
Novak od ivice provalije do pobjede!

Novak Đoković bio je na korak do poraza, ali je savladao Aleksandra Dolgopolova sa 6:7 (3-7), 7:5, 6:0 u četvrtom kolu Masters turnira u Majamiju.

 

Đoković je izgubio prvi set, u drugom je gubio sa 3:0 i Dolgopolov je imao dvije brejk lopte.

Međutim, od tog trenutka Novak je izgubio samo dva gema, a posljednji set završio je za samo 14 minuta. Nejverovatan je podatak da je prvi teniser svijeta od zaostatka 4:5 u drugom setu osvojio 27 od naredna 32 poena.

Za razliku od prethodna dva meča, Novak sada nije počeo furiozno, već mu je Dolgopolov zadavao probleme svojim neobičnim stilom igre – kombinacijom slajsova i ravnioh, snažnih udaraca.

Iako je uspio da nadoknadi brejk zaostatka, Đoković je odigrao očajno u taj brejku, dvijema jeftinim greškama poklonio je rivalu vođstvo 4:0 i do kraja je Dolgopolov bez većih problema priveo set kraju.

Novaka servis nije služio, slabo se kretao i bio je izrazito nervozan – čak mu je u i oduzet poen zbog dvije opomene (prva jer je udario lopticu posle kraja poena dva puta, druga zbog lomljenja reketa).

Takva igra i raspoloženje nastavili su se i u drugom svetu sve dok Đoković nije došao na ivicu poraza. Gubio je sa 3:0 i u četvrtom gemu dva puta se suočio sa brejk loptom.

Nijednom se Novak nije izvukao servisom, ali je zadržao smirenost – prvu je spasao vinerom iz forhenda, a na drugoj se igrao vrlo dug poen u kojem je Đoković insajd-aut forhendom iznudio grešku protivnika.

Tada je meč počeo da se okreće, a kada je napravio brejk i vratio ravnotežu u drugom setu (3:4), Đoković je napokon zaigrao kako umije. Osvajao je više lakih poena servisom, udarci su mu dobili dubinu, a suparnik je polako padao.

Od rezultata 4:5 do kraja drugog seta Novak je osvojio 12 od 14 poena, da bi projurio kroz treći set za svoj 75. ’krompir’ u karijeri.

Slijedeći Novakov rival biće David Ferer, koji je pobjedio Žila Simona sa 7:6, 6:0. Sa 32-godišnjim Špancem, koji i ove sezone igra sjajno i već ima tri titule, Đoković je igrao 18 puta i ima 13 pobeda. Srpski teniser upisao je sedam uzastopnih pobjeda nad Fererom, posljednju u Šangaju prošle godine sa 6:4, 6:2.

Taj duel na programu je u četvrtak, što znači da će Novak imati na raspolaganju dan pauze poslije napornog meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana