Đoković ponovo vladar Monte Karla

Dušan Repija
Đoković ponovo vladar Monte Karla

Monte Karlo - Novak Đoković je nastavio maestralan niz ove sezone i na mastersu u Monte Karlu, te postao prvi teniser koji je podigao trofeje na uvodna tri mastersa u sezoni. On je u finalu bio bolji od Čeha Tomaša Berdiha sa 7:5, 4:6, 6:3, poslije dva časa i 41 minut igre.

Nikada niko nije uradio nešto slično, a Đoković je uz to osvojio i prvi grend slem sezone Australijen open. Međutim, najvažnije je što je na prvom turniru na zemljanoj podlozi pokazao da je spremniji i odlučniji nego ikada da osvoji jedini veliki trofej koji mu nedostaje - Rolan Garos. Ovom pobjedom Đoković je izbio na drugo mjesto svih vremena kada su u pitanju titule na turnirima iz masters serije. Sa 23 trofeja sada je u društvu Royera Federera, a na prvom mjestu i dalje je Rafael Nadal, koji je osvojio 28 titula.

Međutim, u finalu mu nije bilo nimalo lako. Berdih je igrao vrlo nadahnuto i ofanzivno u većem dijelu meča i stvorio mnogo problema prvom teniseru svijeta. Đoković je i ranije mogao da završi posao u prvom kolu. Vodio je sa 5:3, servirao za set, ali se Berdih vratio i izjednačio na 5:5. Međutim, Đoković je ponovo podigao nivo igre i dobio sa 7:5. Možda bi ovaj meč bio završen i poslije dva seta, ali se Berdih tokom pauze od jednog časa zbog kiše pribrao i u nastavku došao do brejka za 6:4. Treći set počeo je kao iz snova za Đokovića, koji je napravio dva brejka i poveo sa 4:0 Berdih je u tom trenutku izgledao iscrpljeno, ali se nije predavao i vratio je jedan brejk. Čak je imao brejk loptu da se u potpunosti vrati u meč, ali nije uspio, pa je Đoković došao do druge titule u Kneževini u trećem finalu, pošto je najbolji bio 2013. godine, a godinu ranije izgubio u finalu od Rafaela Nadala. Poslije himne "Bože pravde" i srpske trobojke koja se vijorila u Monte Karlu, vrlo raspoloženi Đoković se obratio prisutnima.

- Berdih je igrao odličan tenis, pogotovo posle kiše, bila je odlična borba i da je on pobedio, ne bi bilo nezasluženo - rekao je Đoković.

Potom se publici obratio na francuskom jeziku i našalio se na svoj račun, pošto je na kraju rekao publici da zna da ga ništa ne razumiju, aludirajući na svoj izgovor francuskog. Stigao je da "pecne" i trenera Borisa Bekera, kojem je rekao da mora da poradi na stajlingu.

S druge strane, i Berdih može da bude zadovoljan nastupom u Monte Karlu, a učešćem u finale obezbijedio je napredak na ATP listi, pa će od danas biti osmi igrač svijeta.

- Mogu samo da čestitam Đokoviću na još jednoj odličnoj sedmici. Dao sam sve od sebe, igrao dobro, ali nije bilo dovoljno - rekao je Berdih.

Idući izazov za najbolje igrače svijeta je masters u Madridu, koji počinje za dvije sedmice.

 

Titule na mastersima

1. Rafael Nadal  27

2. Novak Đoković         23

    Royer Federer         23

4. Ivan Lendl     22

5. Yon Mekinro  19

 

Titula braći

Najbolji dubl svijeta, braća Bob i Majk Brajan, osvojili su turnir u dublovima, pošto su u finalu savladali Italijane Simonea Bolelija i Fabija Fonjinija sa 7:6, 6:1. Brajani su do finala stigli pobjedom nad Nenadom Zimonjićem i Marsinom Matkovskim. Amerikanci su nastavili da pišu istoriju, pošto im je ovo 106. zajednička titula.

 

 

What a crazy few weeks! So many incredible but tough matches are behind me. I'm quite tired from all the travelling and...

Posted by Novak Djokovic on 19. travanj 2015

Teamwork! Timski rad!

Posted by Novak Djokovic on 19. April 2015

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana