Новак: Нисам тренирао, али добро сам

Агенције
Новак: Нисам тренирао, али добро сам

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић рекао је да нема проблема са повредом ноге, иако је прескочио тренинг у петак.

Ђоковић је у суботу побједио Танасија Кокинакиса са три пута 6:4 и пласирао се у осмину финала.

Српски тенисер имао је одређених проблема са повредом против Жила Милера и због тога није тренирао у петак, али је рекао да се осјећа добро и да нема проблема са повредом.

"Осећао сам се добро на терену. Нисам јуче тренирао, у сарадњи са тимом одлучили смо да је боље да прескочим тренинг. Играо сам довољно тениса у последњих неколико месеци. Данас сам се осећао добро, у потпуности сам се опоравио од прошлог меча и то је то".

Новак је истакао да је задовољан својом игром, а похвалио је и ривала.

"Изузетно добро сам сервирао и тиме сам себе растеретио у сва три сета. Нисам се суочио ни са једном брејк лоптом, што је охрабрујућа околност. Он је такође добро сервирао, ја сам имао проблема мало са кретњом код ритерна, у том аспекту игре је требало боље да одиграм. Он је врло млад и има потенцијал да буде у тениском врху и пред њим је блистава каријера – није ми деловало да су га обузеле емоције или да је био мало уплашен што је први пут на централном терену Ролан Гароса. Напротив, понашао се врло зрело за своје године".

Новинаре је занимало и због чека има толико добрих играча који долазе са Балкана.

"Још покушавам да одгонетнем да ли је због вода, планина или нечег другог. Али, на том простору има много успеха, посебно у тимским спортовима. Посебно у Србији, ми смо земља кошарке, ватерпола, одбојке, рукомета. То су спортови у којима смо имали много успеха у прошлости. Тенис никада није имао традицију у нашој земљи, у последњих 10 година је постао популаран. Али Хрватска негује тениску традицију. Мислим да је до гена. Морате да дођете и видите. На простору бивше Југославије људи су прилично високи, снажни, атлетски грађени. То без дилеме помаже. Такође, људи на тим просторима имају прилично низак стандард у односу на западну Европу и морају свакодневно да се боре. То их јача ментално. Мислим да је то база", рекао је Новак.

На питање како му се чине мечеви из прошлости тениса, од пре рецимо 50 година, Ђоковић је одговорио:

"Како да не, с времена на време погледам снимке од раније, дивим се легендама тенисе које су прокрчиле пут нашим генерацијама и створиле нам услове да се бавимо овим спортом и да живимо од тога. Гајим велико поштовање према свакоме ко је био велики шампион у прошлости – данас сам имао прилику да будем на терену са Фредом Столеом, који прославио педесетогодишњицу освајања Ролан Гароса. Питао сам га има ли неки савет за мене, а он се насмејао и пожелео ми све најбоље. Лепо је видети да све те легенде, и он и Лејвер и Мекинро и сви, да они прате тенис и подржавају га на разне начине", каже Новак и додаје:

"Тенис данашњице и тенис пре 50 година не могу да се пореде ни у једном смислу. Технологија данас помаже играчима да контролишу боље лопту, тада су били дрвени рекети – неколико пута сам покушао да играм њиме и то је потпуно другачија игра. Такође, некада су се сва четири Грен слем турнира играла на трави, а данас траву има само Вимблдон и још неколико мањих турнира".

Српски тенисер рекао је и да ће отићи на финале Купа Француске између Пари Сен Жермена и Оксера ако му супруга Јелена дозволи. Најбољи играч Парижана Златан Ибрахимовић био је претходно на Ђоковићевом мечу против Милера, а носио је и качкет српског тенисера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана