Nova NBA sezona garantuje nesanicu

Ivan Dragičević
Nova NBA sezona garantuje nesanicu

Banjaluka - U ovom trenutku Srbija ima šest NBA košarkaša, a do početka sezone Nikoli Jokiću, Bobanu Marjanoviću, Nemanji Bjelici i Milošu Teodosiću mogao bi da se pridruži i Nikola Milutinov, dok se njegov imenjak Jovanović za ugovor borio kroz Ljetnu ligu.

Ukoliko još jedan Srbin dobije angažman u Americi, bio bi izjednačen rekord iz sezona 2006/07. i 2007/08, kada je takođe sedam Srba trčalo NBA parketom. Krizni period je prošao i zemlja košarke ponovo ima igrače atraktivne za NBA prilike. Bogdanović je postao vlasnik najvećeg ruki ugovora i za trogodišnju saradnju dobiće 27 miliona dolara. Jasno je rezonovao lani kada je mogao da ode u Feniks, koji je prije trejda imao prava na njega, ali je shvatio da ne bi imao prostora pored Devina Bukera niti bi dobio ovoliki novac, jer je još bio na ruki skali ugovora. Kingsi nisu tim za plej-of, a Bogdan će dijeliti minute sa paklenim strijelcem Badijem Hildom i Malakajem Ričardsonom.

Teodosić je izabrao LA Kliperse i nezahvalnu ulogu nasljednika Krisa Pola. Njegovih defanzivnih slabosti i fizičke inferiornosti svjestan je trener Dok Rivers, koji sa druge strane i te kako zna sve kvalitete kapitena Srbije. Rade Zagorac je već tri mjeseca u Americi i treneri Memfisa su ga pripremali za izazove NBA lige. Svima je jasno da mu nedostaje mišićna masa da bi izdržao intenzitet igre i kontakta u najjačoj ligi svijeta.

Vjerovatno će dio vremena provesti u Razvojnoj ligi, jer je prva opcija Memfisa na niskom krilu oporavljeni Čendler Parsons, a tu su još Džejms Enis, ruki Dilon Bruks, dok je Toniju Alenu istekao ugovor. Kako je Dvejn Dedmon potpisao dvogodišnji ugovor sa Atlantom, San Antonio oskudijeva sa centrima. Pau Gasol je jedina prava petica, dok Greg Popovič može još da popunjava minute sa Lamarkusom Oldridžom, Dejvidom Lijem i Žofreom Lovernjom koji pokrivaju pozicije četiri i pet.

Dobili su odbijenicu za Tajsona Čendlera, a ukoliko odluče da potpišu centra Olimpijakosa u San Antoniju će se naći tri bivša saigrača iz Partizana, Lovernj, Milutinov i Davis Bertans. Od starosjedilaca ubjedljivo najbolji status ima Nikola Jokić. Denver zasniva budućnost na mladom Srbinu koji je ljeto podredio individualnom napretku. Bjelica izlazi iz povrede i zbog toga propušta reprezentativne obaveze. Sljedeća sezona mu je posljednja po ugovoru sa Minesotom i moraće da zapne jače neko ikad u timu koji je je riješen da uđe u plej-of.

Centar Detroita Boban Marjanovića očekuje pravu priliku i odlaskom Erona Bejnsa u Boston postao je prva zamjena za Andrea Dramonda. Taj status mu garantuje dvadesetak minuta po meču ukoliko bude ispunjavao svoje obaveze na parketu. Stefan Janković nije uspio da se izbori za NBA ugovor i sada gleda ka Evropi, a Nikola Jovanović imao je solidnu rolu u timu Čikaga do ispadanja iz Ljetne lige.

Prošle sezone igrao je u Razvojnoj ligi i imao neke sjajne partije pa se nada da će dobiti šansu u NBA. Srpska kolonijalizacija Amerike može da ima i negativnu stranu, jer igrači iz NBA nerijetko propuštaju reprezentativne obaveze.

Hrvati najbrojniji

Od zemalja bivše Jugoslavije najviše igrača u NBA ligi ima Hrvatska i to sedam. Ovog ljeta preko bare je otišao Ante Žižić, a prošlog se desio het-trik, jer su u NBA stigli Ivica Zubac, Dragan Bender i Dario Šarić. Odranije su tu Bojan Bogdanović, Damjan Rudež i Mario Hezonja. Predstavnici Slovenije su Goran Dragić i Beno Udrih, koji je trenutno slobodan agent. Mirza Teletović i Jusuf Nurkić su NBA asovi iz BiH, dok je Nikola Vučević jedina lasta iz Crne Gore. Po povratku Pere Antića u Evropu, nijedan Makedonac ne igra u najjačoj ligi svijeta.

Rekordne sezone

2006/07.

Marko Jarić (Minesota)

Mile Ilić (Nju Džerzi)

Predrag Stojaković (Nju Orleans)

Nenad Krstić (Nju Džerzi)

Darko Miličić (Orlando)

Aleksandar Pavlović (Klivlend)

Vladimir Radmanović (LA Lejkersi)

2007/08.

Marko Jarić (Minesota)

Kosta Perović (Golden Stejt)

Predrag Stojaković (Nju Orleans)

Nenad Krstić (Nju Džerzi)

Darko Miličić (Memfis)

Aleksandar Pavlović (Klivlend)

Vladimir Radmanović (LA Lejkersi)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana