Нова НБА сезона гарантује несаницу

Иван Драгичевић
Нова НБА сезона гарантује несаницу

Бањалука - У овом тренутку Србија има шест НБА кошаркаша, а до почетка сезоне Николи Јокићу, Бобану Марјановићу, Немањи Бјелици и Милошу Теодосићу могао би да се придружи и Никола Милутинов, док се његов имењак Јовановић за уговор борио кроз Љетну лигу.

Уколико још један Србин добије ангажман у Америци, био би изједначен рекорд из сезона 2006/07. и 2007/08, када је такође седам Срба трчало НБА паркетом. Кризни период је прошао и земља кошарке поново има играче атрактивне за НБА прилике. Богдановић је постао власник највећег руки уговора и за трогодишњу сарадњу добиће 27 милиона долара. Јасно је резоновао лани када је могао да оде у Феникс, који је прије трејда имао права на њега, али је схватио да не би имао простора поред Девина Букера нити би добио оволики новац, јер је још био на руки скали уговора. Кингси нису тим за плеј-оф, а Богдан ће дијелити минуте са пакленим стријелцем Бадијем Хилдом и Малакајем Ричардсоном.

Теодосић је изабрао ЛА Клиперсе и незахвалну улогу насљедника Криса Пола. Његових дефанзивних слабости и физичке инфериорности свјестан је тренер Док Риверс, који са друге стране и те како зна све квалитете капитена Србије. Раде Загорац је већ три мјесеца у Америци и тренери Мемфиса су га припремали за изазове НБА лиге. Свима је јасно да му недостаје мишићна маса да би издржао интензитет игре и контакта у најјачој лиги свијета.

Вјероватно ће дио времена провести у Развојној лиги, јер је прва опција Мемфиса на ниском крилу опорављени Чендлер Парсонс, а ту су још Џејмс Енис, руки Дилон Брукс, док је Тонију Алену истекао уговор. Како је Двејн Дедмон потписао двогодишњи уговор са Атлантом, Сан Антонио оскудијева са центрима. Пау Гасол је једина права петица, док Грег Попович може још да попуњава минуте са Ламаркусом Олдриџом, Дејвидом Лијем и Жофреом Ловерњом који покривају позиције четири и пет.

Добили су одбијеницу за Тајсона Чендлера, а уколико одлуче да потпишу центра Олимпијакоса у Сан Антонију ће се наћи три бивша саиграча из Партизана, Ловерњ, Милутинов и Давис Бертанс. Од старосједилаца убједљиво најбољи статус има Никола Јокић. Денвер заснива будућност на младом Србину који је љето подредио индивидуалном напретку. Бјелица излази из повреде и због тога пропушта репрезентативне обавезе. Сљедећа сезона му је посљедња по уговору са Минесотом и мораће да запне јаче неко икад у тиму који је је ријешен да уђе у плеј-оф.

Центар Детроита Бобан Марјановића очекује праву прилику и одласком Ерона Бејнса у Бостон постао је прва замјена за Андреа Драмонда. Тај статус му гарантује двадесетак минута по мечу уколико буде испуњавао своје обавезе на паркету. Стефан Јанковић није успио да се избори за НБА уговор и сада гледа ка Европи, а Никола Јовановић имао је солидну ролу у тиму Чикага до испадања из Љетне лиге.

Прошле сезоне играо је у Развојној лиги и имао неке сјајне партије па се нада да ће добити шансу у НБА. Српска колонијализација Америке може да има и негативну страну, јер играчи из НБА неријетко пропуштају репрезентативне обавезе.

Хрвати најбројнији

Од земаља бивше Југославије највише играча у НБА лиги има Хрватска и то седам. Овог љета преко баре је отишао Анте Жижић, а прошлог се десио хет-трик, јер су у НБА стигли Ивица Зубац, Драган Бендер и Дарио Шарић. Одраније су ту Бојан Богдановић, Дамјан Рудеж и Марио Хезоња. Представници Словеније су Горан Драгић и Бено Удрих, који је тренутно слободан агент. Мирза Телетовић и Јусуф Нуркић су НБА асови из БиХ, док је Никола Вучевић једина ласта из Црне Горе. По повратку Пере Антића у Европу, ниједан Македонац не игра у најјачој лиги свијета.

Рекордне сезоне

2006/07.

Марко Јарић (Минесота)

Миле Илић (Њу Џерзи)

Предраг Стојаковић (Њу Орлеанс)

Ненад Крстић (Њу Џерзи)

Дарко Миличић (Орландо)

Александар Павловић (Кливленд)

Владимир Радмановић (ЛА Лејкерси)

2007/08.

Марко Јарић (Минесота)

Коста Перовић (Голден Стејт)

Предраг Стојаковић (Њу Орлеанс)

Ненад Крстић (Њу Џерзи)

Дарко Миличић (Мемфис)

Александар Павловић (Кливленд)

Владимир Радмановић (ЛА Лејкерси)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана