Nole uskoro kralj “velikih titula”

Agencije
Nole uskoro kralj “velikih titula”

Banjaluka - Opservacije i poređenja ko je najbolji teniser svih vremena aktuelizuju se svaki put kada neko od trojice najboljih u novijoj istoriji, a realno i mnogo dalje u prošlosti, osvoji veliku titulu.

Odmah počinju računanja koliko ko ima grend slemova, završnih mastersa i mastersa iz serija 1.000. Tako je zanimljivo pogledati statistiku sa takozvanih “velikih turnira” u koji spadaju svi navedeni. I u toj kategoriji za sada je najbolji Rodžer Federer, ali njegova prednost u odnosu na Novaka Đokovića iznosi samo jedan turnir, dok Rafael Nadal kasni tek tri. Švajcarac ima rekordnih 20 grend slem titula, najbolji je i u završnim mastersima, dok je najslabiji računajući masters titule sa 27, dok Đoković ima 32, a Nadal čak 33. Međutim, imajući u vidu sve faktore, bilo bi veliko iznenađenje kada bi Federer tek započetu sezonu završio na prvom mjestu u ovoj kategoriji. Mnogo puta do sada je otpisivan, ali se uvijek vraćao. Njegova glad za pobjedama i besprijekorna tehnika definitivno su na najvišem nivou, ali činjenica da će u avgustu napuniti 38 godina definitivno mu ne ide u prilog. Uz to, sezona na šljaci je njegova rak-rana pa  iako je najavio da je neće preskočiti, teško da može računati na najvažnije pehare. Njegov trener Severin Luti juče je čak izjavio da ne zna koliko će Federer još igrati te da nema garancija da ćemo ga gledati na terenu iduće godine.

Sezonu šljake željno iščekuje Španac, koji je uvijek favorit na zemlji, što pokazuje i pomalo nevjerovatnih 11 titula na Rolan Garosu. Za razliku od Federera i Nadala Đoković je najraznovrsniji i najkonstantniji ma kakva bila podloga, a forma i samopouzdanje su mu na vrhuncu.

- Motiviše me mogućnost da promenim istoriju. Igranje grend slemova i najvećih turnira je moj prioritet ove sezone, kao i svake naredne. Želim da unapredim svoju igru, kao i fizičko i psihičko stanje, kako bih mogao na najvišem nivou da se takmičim i narednih godina - kazao je Đoković poslije trijumfa u Melburnu.

Najbolji teniser svijeta ima najbolji prosjek osvajanja trofeja, pošto je 52 “velike titule” osvojio na 173 turnira. S druge strane Federer je do 53 došao igrajući na 223. Prvu priliku da sustigne Federera Novak će imati na mastersu u Indijan Velsu (7 - 17. mart), koji je osvajao pet puta. Do tada će imati vremena da u porodičnom okruženju napuniti baterije i eventualno pokuša dodatno da unaprijedi igru iako će to biti jako teško poslije prikazanog u Melburnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana