Ноле ускоро краљ “великих титула”

Агенције
Ноле ускоро краљ “великих титула”

Бањалука - Опсервације и поређења ко је најбољи тенисер свих времена актуелизују се сваки пут када неко од тројице најбољих у новијој историји, а реално и много даље у прошлости, освоји велику титулу.

Одмах почињу рачунања колико ко има гренд слемова, завршних мастерса и мастерса из серија 1.000. Тако је занимљиво погледати статистику са такозваних “великих турнира” у који спадају сви наведени. И у тој категорији за сада је најбољи Роџер Федерер, али његова предност у односу на Новака Ђоковића износи само један турнир, док Рафаел Надал касни тек три. Швајцарац има рекордних 20 гренд слем титула, најбољи је и у завршним мастерсима, док је најслабији рачунајући мастерс титуле са 27, док Ђоковић има 32, а Надал чак 33. Међутим, имајући у виду све факторе, било би велико изненађење када би Федерер тек започету сезону завршио на првом мјесту у овој категорији. Много пута до сада је отписиван, али се увијек враћао. Његова глад за побједама и беспријекорна техника дефинитивно су на највишем нивоу, али чињеница да ће у августу напунити 38 година дефинитивно му не иде у прилог. Уз то, сезона на шљаци је његова рак-рана па  иако је најавио да је неће прескочити, тешко да може рачунати на најважније пехаре. Његов тренер Северин Лути јуче је чак изјавио да не зна колико ће Федерер још играти те да нема гаранција да ћемо га гледати на терену идуће године.

Сезону шљаке жељно ишчекује Шпанац, који је увијек фаворит на земљи, што показује и помало невјероватних 11 титула на Ролан Гаросу. За разлику од Федерера и Надала Ђоковић је најразноврснији и најконстантнији ма каква била подлога, а форма и самопоуздање су му на врхунцу.

- Мотивише ме могућност да променим историју. Играње гренд слемова и највећих турнира је мој приоритет ове сезоне, као и сваке наредне. Желим да унапредим своју игру, као и физичко и психичко стање, како бих могао на највишем нивоу да се такмичим и наредних година - казао је Ђоковић послије тријумфа у Мелбурну.

Најбољи тенисер свијета има најбољи просјек освајања трофеја, пошто је 52 “велике титуле” освојио на 173 турнира. С друге стране Федерер је до 53 дошао играјући на 223. Прву прилику да сустигне Федерера Новак ће имати на мастерсу у Индијан Велсу (7 - 17. март), који је освајао пет пута. До тада ће имати времена да у породичном окружењу напунити батерије и евентуално покуша додатно да унаприједи игру иако ће то бити јако тешко послије приказаног у Мелбурну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана