Nole u Rafinoj strani žrijeba

Glas Srpske
Nole u Rafinoj strani žrijeba

London - Žrijeb za ovogodišnje izdanje trećeg grend slema sezone nije bio nimalo naklonjen srpskim teniserima.

Najbolji srpski teniser i dugo vremena svjetski broj jedan, Novak Đoković, u prvom kolu Vimbldona igraće protiv Amerikanca Tenisa Sandgrena, dok se Dušan Lajović sastaje sa prvim nosiocem i braniocem titule Rodžerom Federerom. Novakov rival na početku godine napravio je iznenađenje na Australijan openu, gdje je stigao do četvrtfinala i trenutno je na ATP listi rangiran kao 57. igrač. Inače, Novak će svoj prvi meč odigrati u utorak jer je smješten u drugu polovinu žrijeba i sve do eventualnog finala neće moći da se sastane sa Federerom. Ali, zato se u njegovoj polovini nalazi Rafael Nadal, koji će u prvom kolu za protivnika imati Izraelca Dudija Selu, 129. igrača na svjetskoj rang-listi. Ukoliko savlada Sandgrena, Đoković bi se u drugom kolu sastao sa boljim iz argentinskog dvoboja između Orasija Zebaljosa i Gvida Andreozija, a u istom dijelu kostura nalaze se Dominik Tim, Aleksander Zverev, Huan Martin del Potro te Rafael Nadal.

Sa druge strane, Lajović je za rivala dobio preporođenog Švajcarca, prvog nosioca turnira, koji je u dosadašnjih 19 nastupa čak osam puta sa Vimbldona odlazio kao pobjednik. Istovremeno, ako bi Lajović napravio senzaciju, išao bi na pobjednika meča Bendžamin Bonzi (Francuska) - Lukaš Lacko (Slovačka). Srbija će na Vimbldonu, nakon odustajanja Viktora Troickog zbog povrede leđa, imati još dva učesnika. To su Filip Krajinović, koji se na startu sastaje sa Nikolasom Žarijem iz Čilea, te Laslo Đere koji je za rivala dobio Italijana Paola Lorencija. Prvo kolo Vimbldona počinje u ponedjeljak, 2. jula, a turnir će biti igran do 15. jula, dok nagradni fond iznosi 46,57 miliona dolara, što je za 7,6 odsto više nego prošle godine. Pobjedniku u finalu će pripasti ček na 3,08 miliona dolara, a poraženom upola manje.

BiH sa dva predstavnika

Na ovogodišnjem Vimbldonu BiH će imati dva predstavnika.

Damir Džumhur će u prvom kolu igrati protiv Nijemca Maksimilijana Merterera, trenutno 49. tenisera na svijetu, dok će Mirza Bašić u prvom kolu imati veoma težak zadatak. Njegov protivnik biće Dijego Švarcman iz Argentine, 14. nosilac na turniru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana