Ноле у Мајамију: Од Кањаса до Рафе

Б92
Ноле у Мајамију: Од Кањаса до Рафе

Турнир из Мастерс 1000 серије у Мајамију буди лијепе успомене најбољем тенисеру свијета Новаку Ђоковићу.

До сада је на Флориди освојио четири трофеја, једино је у Индијан Велсу Новак освојио исти број на Мастерс турнирима.

Управо је у Мајамију Ђоковић најавио свој поход на свјетски врх – са непуних 20 година српски тенисер одиграо је савршен турнир, без изгубљеног сета савладао је Брачалија, Љодру, Фелисијана Лопеса, Надала и Марија прије него што је у финалу декласирао Гиљерма Кањаса 6:3, 6:2, 6:4.

На тај турнир дошао је као десети тенисер свијета, убрзо је ушао у Топ 5, а то је друштво које од тада није напустио.

На нову титулу у Мајамију Новак је чекао четири године, а 2008. и 2010. доживио је сензационалне поразе у својим првим мечевима на турниру (у другом колу), прво од тада непознатог Кевина Андерсона, а онда и од ветерана Оливијеа Рохуса.

Године 2009. дошао је до финала успут побједивши и Федерера, али је у финалу изгубио од Ендија Мареја са 6:2, 7:5.

Међутим, од 2011. године почиње Новакова владавина у којој је за четири године изгубио само један меч, 2013. од Томија Хаса у четвртом колу.

Мајами је 2011. године био дио Новакове невјероватне серије од 43 побједе – Истомин, Блејк, Андерсон, Троицки и Фиш побјеђени су, а при том је само Јужноафриканац успио да догура до четири гема у једном сету, толико је Ђоковић био супериоран. У финалу га је чекао Рафаел Надал, а Новак је преокретом дошао до нове титуле – 4:6, 6:3, 7:6 (7-4).

Слиједеће сезоне није изгубио ни сет, а пред Новаком су редом падали Багдатис, Троицки, Гаске, Ферер и Монако, да би у финалу побједио Ендија Мареја са 6:1, 7:6 (7-4).

Прошле године Ђоковићу је олакшан посао предајама Флорјана Мајера и Нишикорија, али поново није изгубио ни сет у дуелима са Шардијем, Робредом и Маријем, да би у финалу без проблема тукао Надала са 6:3, 6:3.

Новак ове године у другој рунди игра са Мартином Клижаном из Словачке, а ако успије да освоји титулу, Мајами ће бити његов најуспјешнији турнир из Мастерс 1000 серије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана