Несаница поново мучи Србе

Иван Драгичевић
Несаница поново мучи Србе

Денвер - Тешко је наћи неупотријебљене епитете да се опишу игре Николе Јокића, јер је он кривац за бесане ноћи српских љубитеља кошарке, које је поново приковао уз телевизоре и рачунаре и тако их вратио у вријеме Сакраменто Кингса са Владом Дивцем и Предрагом Стојаковићем.

О 21-годишњем Сомборцу може да се говори само у суперлативима, јер ово што ради у НБА лиги је заиста невјероватно. Јокић је тек другу сезону у Денверу, а већ је постао лице франшизе. Послије трипл-дабла против Милвокија, Јокић је убацио 40 поена Њујорку, а сада је против Голден Стејта уписао 17 поена, 21 скок и 12 асистенција за убједљиву побједу Денвера 132:110. Један од најбољих дефанзиваца лиге Дрејмонд Грин није имао рјешење за популарног Џокера, а својеврсну школу кошарке прошли су Џавел Мекги и Дејмијен Џонс. Са Србином у игри Денвер је направио предност од 33 поена против најдоминантније екипе Запада, а побједа добија на тежини када се узме у обзир да тренер Мајкл Мелоун није могао да рачуна на Данила Галинарија, Емануела Мудиеја, Кенета Фарида, Вилсона Чендлера и Дарела Артура.

- Лако ми је када имам добре саиграче, делимо лопту и када играмо колективно онда смо тежак противник. Лопта се креће и онда је све једноставније, неко ће бити отворен и погодиће шут. Наш циљ је пласман у доигравање, а сада смо видели да можемо да играмо и са Вориорсима и још више желимо тај плеј-оф. Денвер дуго није био тамо, велика ми је жеља да то осетим - рекао је увијек скромни Јокић.

Посебно је нагласио сарадњу са плејмејкером Џамиром Нелсоном, за којег је рекао да искуством опушта младе играче око себе. Нелсон је против Голден Стејта убацио 23 поена од тога пет тројки, чиме је утицао да Нагетси изједначе рекорд НБА лиге са 24 убачене тројке и то из 40 покушаја.

- Током каријере играо сам са врхунским центрима као што су Двајт Хаувард и Дирк Новицки, али никада нисам играо са неким сличним Јокићу. Када је Никсима дао 40 поена, казао ми је да сам био добар, а ја сам му одговорио: "Јеси ли видео како си ти одиграо" - испричао је Нелсон.

Денвер је на љетос пустио Жофрија Ловерња, а недавно је трејдован и Јусуф Нуркић у замјену за Мејсона Пламлија. У игри су још неке размјене, а јасно је да генерални менаџер Тим Конели и тренер Мелоун праве екипу комплементарну са Јокићем. Од њега за сада много профитирају бекови Гери Херис, Џамал Мареј па и Вил Бартон, док се посебно добро проводи Фарид. Нагетси су добили потпуно нови изглед, играју доста брзо на велики број посједа и посљедица тога је велики број поена. Денвер је четврти са 24,7 асистенција по мечу. Јокић на десет фебруарских утакмица биљежи 20,9 поена, 10,7 скокова и 6,6 асистенција, а проблеме са личним грешкама за сада је неутралисао. У посљедње вријеме често могу да се чују поређења са најталентованијим центрима данашњице Карлом Ентонијем Таунсом, Кристапсом Порзингисом или Џоелом Ембидом, али је разлика што њихови тимови нису ни близу плеј-офа, а Јокић вуче Денвер ка осам најбољих на Западу.

Рекли су о Јокићу

- Јокић је мој нови омиљени играч - бивши играч ЛА Лејкерса Рик Фокс

- Сјећате ли се када сам питао ко ће имати бољу каријеру Јокић или Ембид? Мој глас иде Џокеру - легенда Индијане Реџи Милер

- Екстремно је добар додавач и сјајан играч - крило Голден Стејта Кевин Дурент

- Глупо је да кажем, али нисам изненађен, јер знам колики је таленат - тренер Мега Лекса Дејан Милојевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана