Nekada imali sve, danas nemaju ništa

Darko Ninković
Nekada imali sve, danas nemaju ništa

London - Studija engleskog udruženja Humanitarni fond za pomoć bivšim igračima (HPRO), koje se bavi problemima bivših fudbalera, pokazuje da se 33 procenata nekadašnjih fudbalera razvede u prvoj godini po okončanju karijere, dok 40 odsto njih bankrotira pet godina nakon odigranog posljednjeg meča.

Uprkos činjenici da mnogi igrači zarađuju i 35.000 evra sedmično, mnogi od njih potroše novac, pogrešno ga investiraju, a svaki treći izgubi na skupim brakorazvodnim parnicama.

- Trojica od petorice bivših fudbalera proglase bankrot u roku od pet godina od završetka karijere. To možda zvuči nevjerovatno, ali se ovo zaista dešava - rekao je šef ovog fonda i bivši igrač Stouka, Lestera i Birmingema Džozef Skot.

Dakle, veliki novac nije uvijek garant da će starost biti mirna. Za to su najbolji primjer nekadašnje zvijezde, a posljednja u nizu je engleski golman Dejvid Džejms (44), koji je sada trener i igrač indijskog kluba Kerala Blasters. Nekadašnji čuvar mreže Votforta, Liverpula, Aston Vile, Vest Hema, Mančester Sitija, Portsmuta i Bristol Sitija je pored bogate i uspješne karijere, tokom koje se smatra da je zaradio više od 20 miliona funti, došao do "prosjačkog štapa". On je prodao stvari, poput vinil ploča, dres reprezentacije koji je nosio na SP 2002, pa čak i motornu testeru, bicikl i šolje i to sve za nekoliko hiljada funti.

Engleski fudbalski as Džordž Best stvorio je karijeru kojom je stekao poštovanje širom planete. Zaradio je oko 100 miliona funti, ali je po završetku karijere upao u problem sa alkoholom. Tri mjeseca proveo je u zatvoru jer je vozio u pijanom stanju, ali i zbog napada na policajca.

- Dosta para sam potrošio na piće, žene i brza kola. Ostatak sam protraćio - opisao je svojevremeno gubitak novca Best.

Krilni napadač Mančester junajteda i reprezentacije Sjeverne Irske bio je član čuvenih Bezbijevih beba koje su junajtedu donijele Kup evropskih šampiona 1968. godine, a u brojnim anketama svrstavan je među najbolje igrače svijeta svih vremena.

Bivši reprezentativac Engleske Keni Sansom (56), poslije višegodišnjih problema sa alkoholom i kockanjem, doživio je potpuni bankrot i ostao bez kuće. Dugogodišnji član i kapiten Arsenala, koji je fudbal igrao 21 godinu, od čega 14 u najvišem rangu, otkrio je da ga je zavisnost od alkohola i kocke dovela do "prosjačkog štapa".

Još jedan u nizu ovih "gubitaša" je i Selestin Babajaro (36), osvajač zlatne olimpijske medalje sa reprezentacijom Nigerije 1996. godine. Zabilježio je nastupe za Anderleht, Njukasl i londonski Čelzi, ali ni to mu nije pomoglo da izbjegne bankrot koji je proglasio januara 2011. godine. 

U martu 2007. godine bez novca je ostao Džon Arne Rise, koji je prošao sve kategorije norveške reprezentacije, a za A selekciju je zabilježio 110 nastupa. I pored igranja za Monako, Liverpul, Romu i Fulam, nije uspio da investira novac i obezbijedi sebi relativno sigurnu egzistenciju. Trenutno je ovaj 34-godišnji lijevi bek član kiparskog Apoela i vodi pravnu bitku protiv svog bivšeg menadžera kojeg smatra jednim od krivaca za svoje trenutno finansijsko stanje.

Još jedan čuvar mreže koji je upao u teške finansijske probleme je Amerikanac Bred Fridel (43). Rezervni golman Totenhema naišao je na probleme dok je igrao za Aston Vilu, nakon čega je proglasio bankrot 2011. godine. Insistirao je na kupovini sedam hektara Akademije Premijer lige, koja ne da mu nije donijela profit, već mu je stvorila dugove koji su rasli. Karijera Erika Đemba Đembe (33) nije bila za pamćenje u Mančester junajtedu, ali njegovo ime svakako jeste, pogotovo našoj javnosti, imajući u vidu da je nastupao i za Partizan. Bankrotirao je 2009. godine zbog trošenja novca na neobičan način. Bio je vlasnik deset džipova, slao je velike količine namještaja u rodni Kamerun i poklanjao novac kao privjeske.

Još jedan bivši igrač Partizana poznat po tome da je za kratko vrijeme bogatstvo potrošio na zabavu je Saša Đani Ćurčić (42). Zaradio je milione, mahom na Ostrvu, igrajući za Bolton, Aston Vilu i Kristal Palas, dok je novac trošio na žurke i druženje sa kremom svjetskog džet-seta.

Gilespi

Kit Gilespi (39) započeo je karijeru sa najvećim zvijezdama engleskog i svjetskog fudbala, kao što su Rajan Gigs, Dejvid Bekam i Pol Skols i bio član "zlatne generacije" Mančester junajteda. U 35. godini proglasio je bankrot nakon što je izračunao da je tokom svoje profesionalne karijere izgubio 7.215.875 funti. Ogromne svote novca izgubio je svakodnevnim klađenjem, ali i u poslovima sa nekretninama i u filmskoj industriji. Svoju priču ispričao je u autobiografskoj knjizi "Kako ne biti fudbaler milioner?".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana