Некада имали све, данас немају ништа

Дарко Нинковић
Некада имали све, данас немају ништа

Лондон - Студија енглеског удружења Хуманитарни фонд за помоћ бившим играчима (HPRO), које се бави проблемима бивших фудбалера, показује да се 33 процената некадашњих фудбалера разведе у првој години по окончању каријере, док 40 одсто њих банкротира пет година након одиграног посљедњег меча.

Упркос чињеници да многи играчи зарађују и 35.000 евра седмично, многи од њих потроше новац, погрешно га инвестирају, а сваки трећи изгуби на скупим бракоразводним парницама.

- Тројица од петорице бивших фудбалера прогласе банкрот у року од пет година од завршетка каријере. То можда звучи невјероватно, али се ово заиста дешава - рекао је шеф овог фонда и бивши играч Стоука, Лестера и Бирмингема Џозеф Скот.

Дакле, велики новац није увијек гарант да ће старост бити мирна. За то су најбољи примјер некадашње звијезде, а посљедња у низу је енглески голман Дејвид Џејмс (44), који је сада тренер и играч индијског клуба Керала Бластерс. Некадашњи чувар мреже Вотфорта, Ливерпула, Астон Виле, Вест Хема, Манчестер Ситија, Портсмута и Бристол Ситија је поред богате и успјешне каријере, током које се сматра да је зарадио више од 20 милиона фунти, дошао до "просјачког штапа". Он је продао ствари, попут винил плоча, дрес репрезентације који је носио на СП 2002, па чак и моторну тестеру, бицикл и шоље и то све за неколико хиљада фунти.

Енглески фудбалски ас Џорџ Бест створио је каријеру којом је стекао поштовање широм планете. Зарадио је око 100 милиона фунти, али је по завршетку каријере упао у проблем са алкохолом. Три мјесеца провео је у затвору јер је возио у пијаном стању, али и због напада на полицајца.

- Доста пара сам потрошио на пиће, жене и брза кола. Остатак сам протраћио - описао је својевремено губитак новца Бест.

Крилни нападач Манчестер јунајтеда и репрезентације Сјеверне Ирске био је члан чувених Безбијевих беба које су јунајтеду донијеле Куп европских шампиона 1968. године, а у бројним анкетама сврставан је међу најбоље играче свијета свих времена.

Бивши репрезентативац Енглеске Кени Сансом (56), послије вишегодишњих проблема са алкохолом и коцкањем, доживио је потпуни банкрот и остао без куће. Дугогодишњи члан и капитен Арсенала, који је фудбал играо 21 годину, од чега 14 у највишем рангу, открио је да га је зависност од алкохола и коцке довела до "просјачког штапа".

Још један у низу ових "губиташа" је и Селестин Бабајаро (36), освајач златне олимпијске медаље са репрезентацијом Нигерије 1996. године. Забиљежио је наступе за Андерлехт, Њукасл и лондонски Челзи, али ни то му није помогло да избјегне банкрот који је прогласио јануара 2011. године. 

У марту 2007. године без новца је остао Џон Арне Рисе, који је прошао све категорије норвешке репрезентације, а за А селекцију је забиљежио 110 наступа. И поред играња за Монако, Ливерпул, Рому и Фулам, није успио да инвестира новац и обезбиједи себи релативно сигурну егзистенцију. Тренутно је овај 34-годишњи лијеви бек члан кипарског Апоела и води правну битку против свог бившег менаџера којег сматра једним од криваца за своје тренутно финансијско стање.

Још један чувар мреже који је упао у тешке финансијске проблеме је Американац Бред Фридел (43). Резервни голман Тотенхема наишао је на проблеме док је играо за Астон Вилу, након чега је прогласио банкрот 2011. године. Инсистирао је на куповини седам хектара Академије Премијер лиге, која не да му није донијела профит, већ му је створила дугове који су расли. Каријера Ерика Ђемба Ђембе (33) није била за памћење у Манчестер јунајтеду, али његово име свакако јесте, поготово нашој јавности, имајући у виду да је наступао и за Партизан. Банкротирао је 2009. године због трошења новца на необичан начин. Био је власник десет џипова, слао је велике количине намјештаја у родни Камерун и поклањао новац као привјеске.

Још један бивши играч Партизана познат по томе да је за кратко вријеме богатство потрошио на забаву је Саша Ђани Ћурчић (42). Зарадио је милионе, махом на Острву, играјући за Болтон, Астон Вилу и Кристал Палас, док је новац трошио на журке и дружење са кремом свјетског џет-сета.

Гилеспи

Кит Гилеспи (39) започео је каријеру са највећим звијездама енглеског и свјетског фудбала, као што су Рајан Гигс, Дејвид Бекам и Пол Сколс и био члан "златне генерације" Манчестер јунајтеда. У 35. години прогласио је банкрот након што је израчунао да је током своје професионалне каријере изгубио 7.215.875 фунти. Огромне своте новца изгубио је свакодневним клађењем, али и у пословима са некретнинама и у филмској индустрији. Своју причу испричао је у аутобиографској књизи "Како не бити фудбалер милионер?".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана