NYT: Naš fudbal sport broj 2 u SAD

B92, New York Times
NYT: Naš fudbal sport broj 2 u SAD

Kada se jednog dalekog dana osvrnemo na nju, 2014. će vjerovatno biti zapamćena kao godina posljednjeg globalnog iskoraka fudbala.

Indijska premijer liga, koja kreće slijedećeg mjeseca, otvoriće u potpunosti tržište veliko 1.2 milijarde ljudi, a Svjetsko prvenstvo u Brazilu učinilo je konačno fudbal velikim sportom u SAD. Ako Njujork Tajms uzmemo za primjer, fudbal je tokom ove godine ozbiljno uzdrmao pozicije košarke i bejzbola u Sjevernoj Americi.

Po analizi tekstova koje je Njujork Tajms objavljivao tokom prethodne četiri decenije vidi se da fudbal nikada nije bio toliko popularan i da je ovo prva godina u kojoj je uspio da pored hokeja prestigne košarku i bejzbol.

Rani uzlet fudbala u američkim medijima vezan je za slavni Kosmos na kraju sedamdesetih, kada su se na terenima NASL lige Pele, Bekenbauer i Bleki Bogićević borili sa desetinama britanskih i latinoameričkih igrača.

Poslije propasti lige i pada tokom osamdesetih, fudbal se vraća 1994, u godini kada su Amerikanci ugostili Svjetsko prvenstvo, koje i danas drži rekord gledanosti. Kraj prošle decenije donio je novi uzlet, ali su se košarka i bejzbol (do sada posljednja titula Jenkija 2009) držali. Novi pad ta dva sporta iskoristio je fudbal i izbio na drugo mjesto daleko iza neprikosnovenog američkog fudbala.

Ugledni njujorški dnevni list je, logično, naklonjen svojim lokalnim klubovima, što se jasno vidi iz velikog prisustva košarke dok su Niksi osvajali titule ili igrali u finalima (1970, 1973, 1994) ili hokeja tokom posljednjeg osvojenog Stenli kupa za Rendžerse (1994; zanimljivo je da dominacija Ajlendersa ranih osamdesetih nije privukla veću pažnju).

Najveće iznenađenje je da bejzbol više „skače" kada su uspješni Metsi (1969, druga polovina osamdesetih), nego kada dominiraju Jenkizi (četiri Svjetske serije 1996-2000), klub koji po anketama ima duplo više navijača u gradu.

Četiri decenije pošto je Žoao Avelanž podstakao FIFA da se ne oslanja više samo na stare bastione fudbala u Evropi i Južnoj Americi, stigli smo vrlo blizu dana u kojem je fudbal osvojio bukvalno cio svijet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana