Може ли Новак одбранити трофеј из Ролан Гароса?

Б92
Може ли Новак одбранити трофеј из Ролан Гароса?

Пред нама је 116. издање другог Гренд слем турнира, а ми вам представљамо играче и играчице са највећим шансама да се домогну завршнице на париској шљаци.

Бранилац трофеја на овогодишњем Ролан Гаросу је Новак Ђоковић. Новак је прву половину прошле године одиграо фуриозно, све до Ролан Гароса, или прецизније – до титуле на другом Гренд слему у години.

Од тада српски тенисер пада у форми, а „палицу" преузима британски тенисер Енди Мари који наставља тамо где је Новак стао. Оно што се дешавало током 2016. и нарочито финале завршног мастерса у Лондону, наговијештавало је да нас након паузе између сезона већ од Аустралиан Опена чека жестока борба двојица момака – Ђоковића и Марија.

Колико тенис може да буде непредвидив, показао је почетак ове године када су Ђоковић и Мареј одиграли финале у Катару, а потом и један и други почињу да на терену само ликом подсјећају на Ђоковића и Мареја. На терену једноставно нису били исти играчи.

У међувремену се Рафаел Надал вратио у препознатљиву форму која је кулминирала титулама у Монте Карлу, Мадриду и Барселони, на његовој омиљеној подлози. Федерер је такође још једном „васкрсао" и послије повреде која га је мучила лани освојио 18. ГС трофеј у Мелбурну. Швајцарац је у 36. години почео озбиљније да бира турнире, прескочио је комплетну сезону на шљаци, укључујући и РГ гдје је побједио 2009. године. Занимљиво је напоменути да тада у финалу није побједио Надала, него Робина Содерлинга који је претходно направио сензацију избацивши Шпанца.

Федерер који од почетка године више није играо него што је играо, Ђоковић и Мареј који нису бриљирали и промјенљиви Вавринка избацили су осим Надала у први план двојицу млађих играча – Александра Зверева и Доминика Тима.

Због свега наведеног је избор фаворита за освајање Ролан Гароса сложенији и тежи него претходних година. Први фаворит је због најбољих резултата на шљаци свакако Рафаел Надал.

Три меча на једном турниру указала су осим Надала на још три озбиљна конкурента за постоље на Филип Шатријеу. Ријеч је о четвртфиналу, полуфиналу и финалу Рима. На та три меча смо видјели пун арсенал Ђоковића, Тима и Зверева.

Доминик Тим је у четвртфиналу Рима прекинуо Надалову доминацију послије три титуле Шпанца на шљаци. Тим је одиграо изврстан меч, у коме ни Надалова транзиција из одбране у напад, брзина и спин нису помогли и окренули „ћурак" на страну Шпанца. Тим је био агресиван, ударци су пролазили, па се „осветио" Рафи за пораз у финалу Мадрида, непосредно прије римског мастерса.

Долазимо до полуфинала у коме су актери били Новак Ђоковић и још једном Доминик Тим. Аустријанац је у Мадригу играо финале, али је у полуфиналу Рима имао несрећу да види шта може „онај прави" Ђоковић. Тим није имао ни промил шансе, Ђоковић га је почистио са терена 6:1, 6:0, а сви су вјеровали да Новак лако може до 31. мастерс трофеја.

Ђоковић из полуфинала Рима је главни фаворит за освајање било ког турнира, али је проблем што је игра из полуфинала, остала баш ту – у полуфиналу. Овај меч и Новакова жеља да побједи у њему ипак га стављају у најужи круг кандидата за освајање Купа мускетара.

Већ у финалу се није само он питао. Млади Александар Зверев долази до свог првог мастерса са 20 година, колико је имао и Ђоковић када је први пут „скинуо скалп" Федереру на мастерсу у Монтреалу 2007. године. Немац руског поријекла ће врло вероватно бити главобоља сваком тенисеру који му се нађе на путу уколико одржи форму из Рима. Пошто је „пробио лед" на великим турнирима, тренутна форма му може дати самопоуздање да се сматра једним од најбољих у овом тренутку.

Када се каже „први рекет Швајцарске" некако се увијек подразумијевало да је то Роџер Федерер. Ипак, посљедњих мјесеци је боље рангиран Стан Вавринка ма колико то невјероватно звучало. Вавринка је од почетка сезоне играо од сјаја до очаја, а осмине финала и порази од слабије пласираних тенисера, свакако од њега не чине великог фаворита. Ипак, шампиона из 2015. никако не треба изоставити са листе могућих освајача турнира „из сијенке".

Сјетите се да је управо Вавринка те 2015. побједио у финалу Ђоковића послије изгубљеног првог сијета. Швајцарац је од другог сета почео да „шамара" лоптицу као никада до тада и послије четири сета омогућио Новаку „тањир" а себи први највећи трофеј. Осим тога, Швајцарац је недавно „покорио" Женеву побједивши Мишу Зверева у финалу.

Оно што је Вавринка урадио Нолету претпрошле године, то је Новак урадио Марију прошле. Послије изгубљеног првог сета 3:6, добија наредна три 6:1, 6:2, 6:4 и исписује историју.

Упркос лошим резултатима ове године врло, Шкот је врло упоран када му је здравствени картон празан и без повреда, а и даље је први рекет свијета. Новаку је сама та чињеница у многим мечевма помагала да побјеђује противнике и када не игра идеално, а па би Мари морао да се нађе макар у топ 5 фаворита за освајање турнира.

У мушкој конкуренцији могао би позитивно да изненади и Дел Потро, али је код њега увијек питање колико ће га здравље послужити и омогућити му да пружи максимум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана