Mlade zvijezde sa Balkana prestižu legende

Priredio: Ivan Dragičević
Mlade zvijezde sa Balkana prestižu legende

Banjaluka - Mladi košarkaši sa prostora bivše Jugoslavije skrenuli su pažnju na sebe sjajnim igrama u NBA ligi, a region je dobio zvijezde u nastajanju koje bi mogle obilježiti idućih desetak godina "preko bare".

Nikola Jokić, Dario Šarić i Jusuf Nurkić već sada su odlični igrači i njihov potencijal je ogroman pa ukoliko se budu razvijali po planu mogli bi da nadmaše svoje prethodnike u najjačoj ligi svijeta, čak i one najslavnije poput Dražena Petrovića, Vlade Divca, Predraga Stojakovića, Tonija Kukoča... Ista priča važi i za Ivicu Zupca u čiji su se raskošan talenat uvjerili navijači Los Anđeles Lejkersa.

Jokić je ove sezone najbolji igrač Denvera, a stvari za ekipu iz Kolorada krenule su dobrim putem od momenta kada je dobio ulogu startera na poziciji centra. U Nagetse je došao direktno iz Mega Leksa, a malo je nedostajalo da prije dva ljeta pređe u Barselonu. Generalni menadžer Denvera Tim Koneli shvatio je kakav je potencijal Jokić i nije želio da ga ostavi u Evropi. Iako nije bilo planirano da ima značajnu ulogu u debitantskoj sezoni, prvenstveno zbog lošeg tjelesnog stanja, Jokić je sve kupio čistim talentom, košarkaškom inteligencijom i lucidnošću. Ove sezone Koneli je trejdovao Nurkića kako bi stvorio više prostora 22-godišnjem Somborcu i to se pokazalo kao odličan potez. Ovaj mladić je postavio neke rekorde, napredna statistika pokazuje impresivne stvari i neće proteći još mnogo vremena kada će stići Vladu Divca po tripl-dablovima (osam) i prevazići rekord Predraga Stojakovića od 42 poena.

Priznanje za najboljeg novajliju godine ide u ruke Šarića i tu više nema nikakve dileme. Šibenčanin je dobio ključeve Filadelfije i svakako je najbolji igrač ekipe Breta Brauna. Ljetos nije bilo planirano da ima ovoliko prostora i slobode, jer je starter na njegovoj poziciji trebalo da bude prvi pik sa prošlog drafta Ben Simons. Australijanac zbog povrede propušta sezonu, a poslije sjajnih igara i Džoel Embid je morao na novu pauzu. Šarić je shvatio da je u njihovom odsustvu najtalentovaniji igrač ekipe i nije bježao od odgovornosti. Brojke koje postavlja su sjajne i Šibenik definitivno ima novog košarkaškog heroja poslije neprikosnovenog Dražena Petrovića. Još od vremena Alena Ajversona, Filadelfije nigdje nije bilo, generalni menadžer Sem Hinki ubjeđivao je javnost da vjeruje u proces, a ovu riječ Embid je prisvojio kao nadimak. Hinki i Braun su često posjećivali Šarića u Istanbulu dok je igrao za Anadolu Efes i bili su zabrinuti, jer se nije razvijao kako su željeli. Ljetos su odlučili da ga povuku u Ameriku poslije briljantnih igara za reprezentaciju. Nisu pogriješili, jer je Dario sjajan, a kolike nade su svi polagali u njega govori činjenica da su ga tada budući saigrači predvođeni Embidom posjetili u Španiji tokom Svjetskog kupa 2014. godine.

Trenutno najbolji košarkaš iz BiH je Jusuf Nurkić. Iskusni Mirza Teletović ne rešeta kao prethodnih sezona, dok je centar Portlanda prevazišao probleme iz Denvera i osjeća se kao ponovo rođen. Savršeno mu prija sistem trenera Terija Stotsa, ostvario je sjajnu saradnju sa Dejmijenom Lilardom i Si Džej Mekalumom i u preostalih 11 utakmica njegova ekipa vodiće veliku bitku za plej-of. Nurkić ima veliki motiv, jer im je glavni konkurent Denver protiv kojeg će odigrati još dva meča. Sigurno će imati veliku želju da dobije duel protiv Jokić zbog kojeg je morao da potraži novu sredinu. Portlandu je donio potrebne poene sa niskog posta, defanzivnu čvrstinu, a ona monstruozna partija od 28 poena, 20 skokova, osam asistencija i šest blokada stavila ga je u društvo sa Čarlsom Barklijem i Šekilom O'Nilom.

Momak iz Čitluka koji je dobio milion nadimaka od saigrača Lerija Nensa Juniora postao je starter kod trenera Luka Voltona. Riječ je o supertalentovanom Zupcu koji je ove sezone najavio velike mogućnosti. Nemojte se iznenaditi ako za 15 godina budemo govorili o najboljem hrvatskom centru svih vremena. Njegov talenat je nevjerovatan, časove dobija od najboljeg strijelca NBA lige svih vremena Karima Abdula Džabara i zato popularnu "nebesku udicu" pogađa u visokim procentima. Još sa 16 godina nosio je patike broj 56, a dvije godine mlađi brat Antonio 53 čime su ušli u Cibonine knjige po ovoj zanimljivosti.

Član Feniksa Dragan Bender, koji je rođen 1997. godine kao  i Zubac, nije se najbolje snašao. I on je Hercegovac iz Čapljine, a povreda mu je dodatno odmogla kod prilagođavanja, ali o Benderu se priča samo u superlativima, pa bi i on trebalo da napravi veliku NBA karijeru. Dvije godine stariji Mario Hezonja nikako da eksplodira u dresu Orlanda, ali mnogo stvari mu ne ide naruku pa bi najbolja opcija bio trejd u ekipu koja mu više odgovara. Naredne sezone u NBA dolaze Rade Zagorac i Ante Žižić, a budućnost NBA lige pripada Luki Dončiću, kao i još nekolicini mladih košarkaša sa ovih prostora, pa je jasno da će ljubitelji NBA lige sa Balkana imati redukovan san u godinama koje dolaze. Zanimljivo da svih šest pomenutih hrvatskih košarkaša dolazi iz Dalmacije i Hercegovine.

Dragić najbolji

Plejmejker Majamija i reprezentacije Slovenije Goran Dragić igra na najvišem nivou od svih igrača iz regiona, a ova sezona mu je 11. u karijeri. Trenutno je na impresivnih 20,2 poena i 5,9 asistencija u prosjeku. Dragić ima i najveći ugovor vrijedan 90 miliona dolara. Odmah iza njega je Crnogorac Nikola Vučević, dok dobre partije pruža i krilo Vašingtona Bojan Bogdanović. Povrijeđeni Nemanja Bjelica i Boban Marjanović još nisu dobili pravu priliku.

Najmlađi Sansi ikada

Trener Feniksa Erl Votson izveo je najmlađu startnu petorku u istoriji NBA lige sa prosječnom starošću od 21,4 godine. Meč su započeli Devin Buker, Tajler Julis, Aleks Len, Derik Džons Junior i Markiz Kris. Rezultati: Bruklin - Finiks 126:98, Majami - Toronto 84:101, Dalas - LA Klipers 97:95, San Antonio - Memfis 97:90, Portland - Njujork 110:95.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana