Младе звијезде са Балкана престижу легенде

Приредио: Иван Драгичевић
Младе звијезде са Балкана престижу легенде

Бањалука - Млади кошаркаши са простора бивше Југославије скренули су пажњу на себе сјајним играма у НБА лиги, а регион је добио звијезде у настајању које би могле обиљежити идућих десетак година "преко баре".

Никола Јокић, Дарио Шарић и Јусуф Нуркић већ сада су одлични играчи и њихов потенцијал је огроман па уколико се буду развијали по плану могли би да надмаше своје претходнике у најјачој лиги свијета, чак и оне најславније попут Дражена Петровића, Владе Дивца, Предрага Стојаковића, Тонија Кукоча... Иста прича важи и за Ивицу Зупца у чији су се раскошан таленат увјерили навијачи Лос Анђелес Лејкерса.

Јокић је ове сезоне најбољи играч Денвера, а ствари за екипу из Колорада кренуле су добрим путем од момента када је добио улогу стартера на позицији центра. У Нагетсе је дошао директно из Мега Лекса, а мало је недостајало да прије два љета пређе у Барселону. Генерални менаџер Денвера Тим Конели схватио је какав је потенцијал Јокић и није желио да га остави у Европи. Иако није било планирано да има значајну улогу у дебитантској сезони, првенствено због лошег тјелесног стања, Јокић је све купио чистим талентом, кошаркашком интелигенцијом и луцидношћу. Ове сезоне Конели је трејдовао Нуркића како би створио више простора 22-годишњем Сомборцу и то се показало као одличан потез. Овај младић је поставио неке рекорде, напредна статистика показује импресивне ствари и неће протећи још много времена када ће стићи Владу Дивца по трипл-дабловима (осам) и превазићи рекорд Предрага Стојаковића од 42 поена.

Признање за најбољег новајлију године иде у руке Шарића и ту више нема никакве дилеме. Шибенчанин је добио кључеве Филаделфије и свакако је најбољи играч екипе Брета Брауна. Љетос није било планирано да има оволико простора и слободе, јер је стартер на његовој позицији требало да буде први пик са прошлог драфта Бен Симонс. Аустралијанац због повреде пропушта сезону, а послије сјајних игара и Џоел Ембид је морао на нову паузу. Шарић је схватио да је у њиховом одсуству најталентованији играч екипе и није бјежао од одговорности. Бројке које поставља су сјајне и Шибеник дефинитивно има новог кошаркашког хероја послије неприкосновеног Дражена Петровића. Још од времена Алена Ајверсона, Филаделфије нигдје није било, генерални менаџер Сем Хинки убјеђивао је јавност да вјерује у процес, а ову ријеч Ембид је присвојио као надимак. Хинки и Браун су често посјећивали Шарића у Истанбулу док је играо за Анадолу Ефес и били су забринути, јер се није развијао како су жељели. Љетос су одлучили да га повуку у Америку послије бриљантних игара за репрезентацију. Нису погријешили, јер је Дарио сјајан, а колике наде су сви полагали у њега говори чињеница да су га тада будући саиграчи предвођени Ембидом посјетили у Шпанији током Свјетског купа 2014. године.

Тренутно најбољи кошаркаш из БиХ је Јусуф Нуркић. Искусни Мирза Телетовић не решета као претходних сезона, док је центар Портланда превазишао проблеме из Денвера и осјећа се као поново рођен. Савршено му прија систем тренера Терија Стотса, остварио је сјајну сарадњу са Дејмијеном Лилардом и Си Џеј Мекалумом и у преосталих 11 утакмица његова екипа водиће велику битку за плеј-оф. Нуркић има велики мотив, јер им је главни конкурент Денвер против којег ће одиграти још два меча. Сигурно ће имати велику жељу да добије дуел против Јокић због којег је морао да потражи нову средину. Портланду је донио потребне поене са ниског поста, дефанзивну чврстину, а она монструозна партија од 28 поена, 20 скокова, осам асистенција и шест блокада ставила га је у друштво са Чарлсом Барклијем и Шекилом О'Нилом.

Момак из Читлука који је добио милион надимака од саиграча Лерија Ненса Јуниора постао је стартер код тренера Лука Волтона. Ријеч је о суперталентованом Зупцу који је ове сезоне најавио велике могућности. Немојте се изненадити ако за 15 година будемо говорили о најбољем хрватском центру свих времена. Његов таленат је невјероватан, часове добија од најбољег стријелца НБА лиге свих времена Карима Абдула Џабара и зато популарну "небеску удицу" погађа у високим процентима. Још са 16 година носио је патике број 56, а двије године млађи брат Антонио 53 чиме су ушли у Цибонине књиге по овој занимљивости.

Члан Феникса Драган Бендер, који је рођен 1997. године као  и Зубац, није се најбоље снашао. И он је Херцеговац из Чапљине, а повреда му је додатно одмогла код прилагођавања, али о Бендеру се прича само у суперлативима, па би и он требало да направи велику НБА каријеру. Двије године старији Марио Хезоња никако да експлодира у дресу Орланда, али много ствари му не иде наруку па би најбоља опција био трејд у екипу која му више одговара. Наредне сезоне у НБА долазе Раде Загорац и Анте Жижић, а будућност НБА лиге припада Луки Дончићу, као и још неколицини младих кошаркаша са ових простора, па је јасно да ће љубитељи НБА лиге са Балкана имати редукован сан у годинама које долазе. Занимљиво да свих шест поменутих хрватских кошаркаша долази из Далмације и Херцеговине.

Драгић најбољи

Плејмејкер Мајамија и репрезентације Словеније Горан Драгић игра на највишем нивоу од свих играча из региона, а ова сезона му је 11. у каријери. Тренутно је на импресивних 20,2 поена и 5,9 асистенција у просјеку. Драгић има и највећи уговор вриједан 90 милиона долара. Одмах иза њега је Црногорац Никола Вучевић, док добре партије пружа и крило Вашингтона Бојан Богдановић. Повријеђени Немања Бјелица и Бобан Марјановић још нису добили праву прилику.

Најмлађи Санси икада

Тренер Феникса Ерл Вотсон извео је најмлађу стартну петорку у историји НБА лиге са просјечном старошћу од 21,4 године. Меч су започели Девин Букер, Тајлер Јулис, Алекс Лен, Дерик Џонс Јуниор и Маркиз Крис. Резултати: Бруклин - Финикс 126:98, Мајами - Торонто 84:101, Далас - ЛА Клиперс 97:95, Сан Антонио - Мемфис 97:90, Портланд - Њујорк 110:95.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана