Milioneri znaju napraviti milione

Priredio: Dušan Repija
Milioneri znaju napraviti milione

Dortmund - Osim po lepršavoj igri koju je gajio harizmatični Jirgen Klop, a nastavio njegov nasljednik Tomas Tuhel, godinama unazad stekao se utisak da je Borusija Dortmund ipak prolazna stanica za većinu igrača.

Svi navijači bili su kivni pogotovo na Bajern koji je odvodio najveće zvijezde "milionera" praktično kad god je poželio i davao im materijal da pale dresove izdajnika. Činjenica je da su čelnici Borusije nemoćni pred platežno moćnijim klubovima, ali kada se malo pogledaju poslovni potezi, brojke i nisu tako loše, naprotiv. Borusija na kraju gotovo svake sezone ostane bez najvećih zvijezda, ali njihov odlazak dobro unovči i što je možda najvažnije pronađe jeftinije zamjene, tako da rezultati ne trpe previše. Doduše, klub iz Dortmunda već četiri sezone gleda u leđa Bajernu, ali bi vjerovatno isti scenario bio da su na "Signal Iduna parku" ostali svi bivši aduti ovog kluba, jer je ponos Bavarske prejak. U Borusiji su uspjeli da ostanu ispred ostatka konkurencije u Bundesligi, a poprilično su i profitirali.

Tako je poslije šampionske sezone 2012/13. kofere spakovao Mario Gece za kojeg je Bajern iskeširao 37 miliona evra. Za tu sumu u Dortmund su stigli više nego pristojne zamjene Henrik Mihtarjan i Pjer-Emerik Obamejang. U međuvremenu Gece je manje-više grijao klupu kod Pepa Gvardiole, a njegove zamjene rešetale mreže rivala. Jermen je zapao za oko Žozeu Murinju koji ga je ovog ljeta platio 42 miliona evra, a za 15 miliona manje Borusija je po već utabanom putu u Dortmund vratila Gecea. Prethodno su na sličan način zatvorili krug sa Šinđijem Kagavom, na kojem su za dvije godine odsustva zaradili osam miliona evra, a upola manju sumu prihodovali su od odlaska i povratka Nurija Sahina.

Navijači su kivni i na dugogodišnjeg kapitena Matsa Humelsa, koji se ovog ljeta vratio praktično u matični Bajern. Međutim, blagajnik zadovoljno trlja ruke, jer je prodaja odličnog defanzivca donijela 38 miliona evra, a prije sedam godina plaćen je Bajernu svega četiri miliona. Ovog ljeta klub je napustio i Ilkaj Gundogan koji je Mančester siti i Pepa Gvardiolu koštao 27 miliona evra. Borusija je od tri prodaje ovog ljeta zaradila 107 miliona evra, ali ih je utrošila, čini se, racionalno. Osim Gecea, stigli su provjereni Andre Širle (30 miliona), Sebastijan Rode (12) i Mark Bartra (osam). Neće biti ništa čudno ukoliko za nekoliko godina za desetine miliona evra odu mladi, a za evropsko tržište sitno plaćeni Osman Dembele, Rafael Gereiro, Emre Mor i Mikel Merino.

Levandovski

Jedna od rijetkih zvijezda koje su otišle iz Borusije a da nisu napunile kasu je Robert Levandovski. Odlični napadač sačekao je kraj ugovora i bez i jednog evra obeštećenja prešao u Bajern na kraju sezone 2014/15.

Bajern ih spasio bankrota

Zaokret u poslovanju Borusije desio se 2002. godine kada je klub bio na ivici bankrota. Široj javnosti malo je poznato da je Borusija tada pozajmila novac od Bajerna, da bi tri godine kasnije definitivno skinula mač koji je visio nad glavom. Uprava kluba tada se opredijelila da dovodi mlađe igrače, koji su u rukama Jirgena Klopa zasijali u punom sjaju, a jedno vrijeme čak bili noćna mora Bajerna.

Poslovna politika Borusije

Mats Humels

plaćen 4, prodat za 38 miliona

Mario Gece

prodat za 37, vraćen za 26

Henrik Mihtarjan

plaćen 27,5, prodat za 42

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana