“Milioneri” mašina za novac

Glas Srpske
“Milioneri” mašina za novac

Dortmund - Prodajom Kristijana Pulišića Čelziju za 64 miliona evra Borusija Dortmund potvrdila je da joj niko nije ravan u zaradi od prodaje igrača, pošto su “milioneri” u posljednjih nekoliko godina od transfera inkasirali 400 miliona evra.

Klub sa “Signal Iduna parka” ima vrlo jasnu politiku, kupiti mladog, talentovanog igrača, za relativno mali novac i ubrzo ga prodati za nekoliko puta veću sumu. Rudnik zlata lidera Bundeslige u posljednjih nekoliko godina bila je prodaja Osmana Dembelea Barseloni 2017. godine za 145 miliona evra. Tada je  ostvarena i najveća zarada od prodaje igrača u istoriji kluba, a zanimljivo je da ga je Borusija samo godinu ranije kupila od Rena za samo 15 miliona evra. Katalonci su tada bili u potrazi za adekvatnom zamjenom Nejmaru koji je tog ljeta prešao u PSŽ, pa nisu štedjeli novac za pravo pojačanje.

Samo godinu kasnije Pjer Emerik Obamejang Dortmund je zamijenio Londonom pošto je prešao u Arsenal za 63,7 miliona evra. Gabonac je u Borusiju stigao u ljeto 2013. godine iz Sent Etjena kao zamjena za Roberta Levandovskog, koji je tada potpisao za Bajern. Ne treba napominjati da je cijena za dolazak iz Lige 1 bila sitnica, samo 13 miliona evra.

Još jedan veliki transfer desio se 2016. godine kada je Henrik Mhtarijan prodat Mančester junajtedu za 42 miliona evra, a u Borusiju je stigao iz Šahtjora 2013. godine za 13 miliona evra. Međutim, “milioneri” su osim ofanzivnih fudbalera dobro znali da “zacijene” i igrače iz zadnje linije tima. Tako je Mats Humels, jedan od najboljih njemačkih defanzivaca, digao veliku buru kada je prodat Bajernu 2016. godine za 35 miliona evra. Njemu navijači i dan-danas zvižde kad god se pojavi na nekadašnjem “Vestfalenu”. Ilkaj Gundogan preselio se iz Borusije u Mančester Siti  ljeta 2016. godine. Klub sa “Etihada” za transfer veziste morao je da izdvoji 27 miliona evra.

Što se tiče  ostalih igrača klub je od prodaje Sokratisa Papastapoulosa zaradio 20, od prodaje Matija Gintera 17, Šinđija Kagave 16, Svena Bendera 15 i Nurija Sahina deset miliona evra. Uzimajući u obzir sve ove iznose dolazimo do toga da je Borusija iz Dortmunda prava mašina za pravljenje novca.

 

Levandovski

Možda i jedini propust Borusije Dortmund u posljednjih desetak godina kada su transferi u pitanju bio je prelazak Roberta Levandovskog u Bajern 2015. godine. Poljak je tada u Minhen otišao bez obeštećenja pošto nije htio da produži ugovor sa timom sa “Signal Iduna parka”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana