“Милионери” машина за новац

Глас Српске
“Милионери” машина за новац

Дортмунд - Продајом Кристијана Пулишића Челзију за 64 милиона евра Борусија Дортмунд потврдила је да јој нико није раван у заради од продаје играча, пошто су “милионери” у посљедњих неколико година од трансфера инкасирали 400 милиона евра.

Клуб са “Сигнал Идуна парка” има врло јасну политику, купити младог, талентованог играча, за релативно мали новац и убрзо га продати за неколико пута већу суму. Рудник злата лидера Бундеслиге у посљедњих неколико година била је продаја Османа Дембелеа Барселони 2017. године за 145 милиона евра. Тада је  остварена и највећа зарада од продаје играча у историји клуба, а занимљиво је да га је Борусија само годину раније купила од Рена за само 15 милиона евра. Каталонци су тада били у потрази за адекватном замјеном Нејмару који је тог љета прешао у ПСЖ, па нису штедјели новац за право појачање.

Само годину касније Пјер Емерик Обамејанг Дортмунд је замијенио Лондоном пошто је прешао у Арсенал за 63,7 милиона евра. Габонац је у Борусију стигао у љето 2013. године из Сент Етјена као замјена за Роберта Левандовског, који је тада потписао за Бајерн. Не треба напомињати да је цијена за долазак из Лиге 1 била ситница, само 13 милиона евра.

Још један велики трансфер десио се 2016. године када је Хенрик Мхтаријан продат Манчестер јунајтеду за 42 милиона евра, а у Борусију је стигао из Шахтјора 2013. године за 13 милиона евра. Међутим, “милионери” су осим офанзивних фудбалера добро знали да “зацијене” и играче из задње линије тима. Тако је Матс Хумелс, један од најбољих њемачких дефанзиваца, дигао велику буру када је продат Бајерну 2016. године за 35 милиона евра. Њему навијачи и дан-данас звижде кад год се појави на некадашњем “Вестфалену”. Илкај Гундоган преселио се из Борусије у Манчестер Сити  љета 2016. године. Клуб са “Етихада” за трансфер везисте морао је да издвоји 27 милиона евра.

Што се тиче  осталих играча клуб је од продаје Сократиса Папастапоулоса зарадио 20, од продаје Матија Гинтера 17, Шинђија Кагаве 16, Свена Бендера 15 и Нурија Сахина десет милиона евра. Узимајући у обзир све ове износе долазимо до тога да је Борусија из Дортмунда права машина за прављење новца.

 

Левандовски

Можда и једини пропуст Борусије Дортмунд у посљедњих десетак година када су трансфери у питању био је прелазак Роберта Левандовског у Бајерн 2015. године. Пољак је тада у Минхен отишао без обештећења пошто није хтио да продужи уговор са тимом са “Сигнал Идуна парка”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана