Микрочип за ход и говор

Агенције
Микрочип за ход и говор

Загреб - Доктор Дарко Чуди начелник неурохирургије у загребачкој болници Дубрава планира да у мозак Михаела Шумахера угради микрочип, који би Нијемцу послије несреће требало да помогне да поново прохода и проговори.

Породица славног возача "формуле 1" већ је контактирала са др Чудијем, који са својим тимом има одличне резултате примјеном дубоке стимулације мозга код пацијената који су били у вегетативном или минималном стању свијести.

Тим љекара предводе др Дарко Чуди и др Ведран Делетис и до сада су четири њихова пацијента проходала и проговорила.

- Двојици младих људи стало је срце, једна дјевојка је доживјела тешку саобраћајну несрећу, док је другу ударила струја у кући. У сваком од тих случајева посљедице су биле изузетно тешке. Пацијенти су били у минималном стању свијести, а једна дјевојка је била у вегетативном стању и уопште није комуницирала. Младом Сплићанину у школи је стало срце, а послије 75 дана уградили смо му стимулатор у мозак. Побољшање се видјело већ послије 30 дана. Он је из болнице изашао сам, без помоћи. Младић је послије два мјесеца почео да говори и хода - рекао је др Чуди.

Доктор Чуди је прошле седмице имао сличну интервенцију у Верони гдје је 17-годишњој дјевојци, која је завршила у коми послије саобраћајне несреће, у мозак уградио микрочип који би требало да јој помогне да дође свијести.

Он није могао да говори о детаљима Шумахеровог стања, али признаје да је било контаката и истиче да му сигурно може помоћи.

- Не би требало гајити илузије да је ријеч о чудима, јер многи пацијенти имају трајне посљедице, али исто тако нема сумње да је послије уградње стимулатора у мозак дошло до невјероватног побољшања - казао је Чуди.

Несрећа

Михаел Шумахер повриједио се 29. децембра на скијању када је приликом пада ударио главом о камен. Више од шест мјесеци је лежао у коми, а посљедње вријеме је у Лозани на рехабилитацији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана