Mercedes poklonio pobjedu Rozbergu

Agencije
Mercedes poklonio pobjedu Rozbergu

Monte Karlo - Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobijedio je na najprestižnijoj trci šampionata "formule 1" koja je vožena za Veliku nagradu Monaka i tako došao do druge pobjede ove sezone.

Za treću uzastopnu pobjedu u Kneževini Nijemac bi, prije svih, trebalo da zahvali svom timu, ali ne samo zato što su mu napravili dobar bolid, već zato što su loše procijenili odlazak u boks drugog vozača ovog tima Luisa Hamiltona, koji bi vjerovatno trijumfovao da nije bilo tog previda. Britanac se na kraju morao zadovoljiti trećim mjestom, a ispred njega se još našao i vozač Ferarija Sebastijan Fetel. Kao po običaju, trka u Monaku nije bila pretjerano zanimljiva što se tiče prestizanja na stazi, ali do velikog preokreta došlo je 13 krugova prije kraja. Hamilton je do tada bez problema držao prvo mjesto sa kvalifikacija, da bi onda vozač Toro Rosa Maks Ferstapen udario u Romana Grožana iz Lotusa, što je prouzrokovalo izlazak bezbjednosnog vozila (sejfti kar). Mercedes je pozvao Hamiltona po nove gume, pogrešno procijenivši trenutak pošto su ga prestigli Rozberg i Fetel. Kasnije je Hamilton pokušavao da pređe Fetela, ali to je bilo prosto nemoguće u Monaku.

- Luise, žao mi je zbog ovoga. Moraću da popričam sa ljudima sa pit vola - bile su riječi Hamiltonovog inženjera Pitera Boningtona.

One sigurno neće mnogo utješiti Britanca.

- Ovo nije bila laka trka, ali tim je uradio nevjerovatan posao tokom čitave godine i pobjeđujemo i gubimo zajedno. Siguran sam da ćemo sjesti i pokušati da se poboljšamo. Vratiću se iduće godine da pobijedim - kazao je Hamilton.

Rozberg je tako došao do desete pobjede u karijeri, a nakon ovog trijumfa smanjio je prednost Britanca na 20 poena nakon šest trka koje su vožene ove sezone.

- Luis je vozio briljantno i zaslužio je da pobijedi, ali te stvari se dešavaju tokom trka. Na kraju sam slavio treću godinu zaredom - rekao je Rozberg.

Iza trojke na podijumu plasirali su se Danil Kvjat (Red Bul), Danijel Rikiardo (Red Bul), Kimi Raikonen (Ferari), Serhio Perez (Fors Indija), Dženson Baton (Meklaren), Felipe Nasr (Zauber) i Karlos Sajnc (Toro Roso). Bodovi koje je osvojio Baton bili su prvi za Meklaren ove sezone.

Eklston ljut na Rozberga i Fetela

Vlasnik "formule 1" Berni Eklston smatra da ovaj šampionat trpi u Njemačkoj jer Niko Rozberg i Sebastijan Fetel nisu miljenici navijača. Trka za Veliku nagradu Njemačke izbačena je iz ovogodišnjeg šampionata jer ni "Nirburgring" ni "Hokenhajm" ne žele da plate honorar potreban za njeno održavanje.

- Niko nema njemačke navijače na svojoj strani. Otkazivanje trke u Njemačkoj nagovještava da je to užasno tržište za "formulu 1". S druge strane, Luis Hamilton je heroj u Velikoj Britaniji. Sebastijan Fetel ne radi mnogo za "formulu 1", ljudi ga jedva prepoznaju na ulici - rekao je Eklston.

 

Vozači

1. Luis Hamilton (Mercedes)        111

2. Niko Rozberg (Mercedes)  91

3. Sebastijan Fetel (Ferari)         80

4. Kimi Raikonen (Ferari)  52

5. Valteri Botas (Vilijams) 42

 

Konstruktori

1. Mercedes         202

2. Ferari  132

3. Vilijams         81

4. Red Bul  30

5. Zauber    19

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana